Un specialist instruit la Harvard recomandă anumite alimente pentru lupta împotriva bolii Alzheimer
- Scris de Ziua de Cluj
- 18 Feb 2024, 14:11
- Life
- Ascultă știrea
Alimentele pe care le consumăm sunt extrem de importante pentru sănătatea creierului şi pot influenţa semnificativ riscul de a dezvolta boala Alzheimer.
Un specialist în neurologie instruit la Harvard, Lisa Genova, susţine dieta MIND (Mediterranean Intervention for Neurodegenerative Delay), concepută pentru a reduce declinul cognitiv odată cu înaintarea în vârstă. Dar nu trebuie să respectaţi perfect această dietă. Un studiu a arătat că persoanele care au urmat-o doar moderat şi-au redus riscul de Alzheimer cu 37%, conform Mediafax.
Iată patru alimente cheie pentru susţinerea sănătăţii creierului:
- Proteinele slabe: Reducerea grăsimilor saturate găsite în carnea roşie este crucială pentru combaterea factorilor de risc modificabili precum colesterolul ridicat şi bolile cardiace. Optaţi pentru proteine slabe precum somonul, tonul, ouăle şi tofu-ul, bogate în vitaminele B şi D, esenţiale pentru prevenirea demenţei.
- Cerealele integrale: Alegerea opţiunilor de cereale integrale precum pâinea, orezul brun şi quinoa în locul celor procesate furnizează vitamina B şi reduce riscul de Alzheimer cu 40%, conform studiilor recente.
- Verdeţurile: Încorporarea legumelor precum spanacul şi varza kale în dieta zilnică furnizează nutrienţi ce stimulează creierul, cum ar fi luteina şi acidul folic. Puteţi prepara salate cu ingrediente precum roşii coapte, avocado şi nuci pentru a adăuga gust şi nutrienţi.
- Nucile şi seminţele: Bogate în acizi graşi omega-3, cruciali pentru sănătatea celulelor creierului, nucile, seminţele şi uleiurile vegetale precum uleiul de seminţe de in sunt adăugiri esenţiale la dietă. Smoothie-urile cu ingrediente precum seminţele de chia, seminţele de in şi spanacul sunt modalităţi delicioase de a incorpora aceşti nutrienţi.
Pentru a face dieta MIND sustenabilă, gândiţi-vă la ea ca la un meniu flexibil în loc de un regim restrictiv. Accentuaţi alimentele sănătoase pentru creier, minimalizând opţiunile mai puţin benefice. Adoptând această abordare ca stil de viaţă în loc de o dietă temporară, puţeţi să vă prioritizaţi sănătatea creierului şi puteţi reduce eficient riscul de declin cognitiv, conform sursei citate.