Un veteran de război de 108 ani din Cluj, unul dintre cei mai în vârstă alegători din țară, a ieșit la vot

Un veteran de război de 108 ani din Cluj, unul dintre cei mai în vârstă alegători din țară, a ieșit la vot
| Foto: Gherlainfo

Un moment special a avut loc duminică la Gherla, unde Iosif Rus, un veteran de război în vârstă de 108 ani, s-a prezentat la urne. La venerabila sa vârstă, este unul dintre cei mai în vârstă alegători din România.

Iosif Rus, profesor și veteran al celui de-al Doilea Război Mondial, a votat la o secție situată în incinta liceului „Petru Maior”. Deși a ajuns cu ajutorul unui cărucior și însoțit de rudele sale, el a dorit să se ridice pe propriile picioare cu ajutorul cârjei pentru a-și exercita dreptul cetățenesc.

Iosif Rus a luptat pe frontul de răsărit între anii 1942-1943, deținând funcția de comandant de pluton. A fost decorat cu Ordinul Steaua României cu spade și panglică de virtute militară, clasa a V-a, pentru serviciile sale remarcabile, scrie Gherlainfo.

După război, a avut o carieră deosebită în educație și cultură, conducând timp de peste 40 de ani orchestra semisimfonică a Clubului Copiilor din Gherla și contribuind la educația muzicală a tinerilor.

În ciuda vârstei înaintate și a problemelor de sănătate, profesorul Rus continuă să fie activ. Aparținătorii săi au povestit că urcă zilnic până la etajul al treilea al blocului în care locuiește, citește ziare și rezolvă rebusuri, conform sursei citate.

Comenteaza