Vremea se da peste cap pe tot globul! Pleacă El Nino, vine La Nina/ Ce spun meteorologii

Vremea se da peste cap pe tot globul! Pleacă El Nino, vine La Nina/ Ce spun meteorologii

Retragerea lui El Nino ar putea duce la revenirea în următoarele luni a ciclonului opus, La Nina, sinonim cu temperaturi mai scăzute la nivel global.

El Nino este fenomenul ciclic de încălzire a apei în centrul şi estul Oceanului Pacific tropical, care influenţează precipitaţiile, vânturile şi curenţii oceanici şi care face să crească temperaturile medii globale, scrie realitatea.net.

El apare la fiecare doi-şapte ani şi durează în general între nouă şi 12 luni. Cel mai recent El Nino, care a început în iunie 2023, s-a clasat printre cele mai intense cinci fenomene de acest tip măsurate vreodată, potrivit Organizaţiei Meteorologice Mondiale (OMM). 

Deşi El Nino s-a atenuat, primele patru luni din 2024 au continuat să doboare recorduri de căldură, un fapt care nu reprezintă însă o surpriză, întrucât ciclul său duce în general la creşterea temperaturilor în anul următor apariţiei sale. 

Ce este La Nina

Fenomenul La Nina se traduce printr-o răcorire a Oceanului Pacific oriental pe parcursul unei perioade cuprinse între un an şi trei ani, producând efecte inverse faţă de El Nino.

Posibila revenire a fenomenului La Nina încă din această vară nu va fi, însă, suficientă pentru a produce o răcorire în regiunile din Asia de Sud-Est, afectate din luna martie de valuri de căldură extremă. 

 

 

 

Comenteaza