Liderii politici şi religioşi din Europa, primii care au reacţionat la anunţul de demisie al Papei

Liderii politici şi religioşi din Europa, primii care au reacţionat la anunţul de demisie al Papei
Demisia anunţată pentru 28 februarie a Papei Benedict al XVI-lea a generat reacţii imediate, luni, din partea liderilor politici dar şi religioşi din Europa, relatează AFP.

Preşedintele francez, François Hollande, a considerat luni decizia Papei Benedict al XVI-lea de a demisiona drept "eminamente respectabilă", afirmând că nu are comentarii specifice.

"Este o decizie umană şi o decizie legată de o voinţă care trebuie respectată", afirmă preşedintele Hollande.

Premierul italian demisionar Mario Monti s-a declarat, de asemenea, "foarte zguduit de acest anunţ neaşteptat".

Pentru a-şi exprima surpriza, decanul cardinalilor, monseniorul Angelo Sodano, a vorbit despre un "trăsnet pe cerul senin".

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a exprimat "cel mai înalt respect" pentru decizia Papei Benedict, de origine germană, de a demisiona din cauza vârstei avansate.

"Dacă însuşi Papa şi-a dat seama, după o perioadă de gândire, că nu mai are forţa suficientă pentru a exercita funcţia, am cel mai înalt respect", a spus Merkel.

Demisia Papei a crea o "mare surpriză" pentru Episcopia Poloniei, a anunţat secretarul său, monseniorul Wojciech Polak.

În opinia părintelui Adam Boniecki, un prieten apropiat al Papei Paul al II-lea, prin decizia sa, "Benedict al XVI-lea a arătat cum, cu mare credinţă, se rezolvă problema serviciului, a bătrâneţii şi a slăbiciunii".

Papa le va "lipsi ca lider spiritual milioanelor de persoane", a reacţionat premierul britanic David Cameron, care a salutat eforturile Suveranului Pontif de a consolida relaţiile Vaticanului cu Marea Britanie.

Marele Rabin aşkenaz al Israelului, Yona Metzger, a declarat că Papa Benedict al XVI-lea a ameliorat relaţiile dintre creştinism şi iudaism, contribuind la o "diminuare a actelor antisemite din lume".

Noul arhiepiscop de Cantorbery, Justin Welby, liderul spiritual al anglicanilor, a declarat luni că are "inima grea" în privinţa anunţului de demisie al Papei, dar a adăugat că înţelege pe deplin această decizie.

Episcopii spanioli au declarat că se simt "ca nişte orfani" după anunţul demisiei Papei, a declarat cardinalul Antonio Maria Rouco Varela, preşedintele Conferinţei episcopale spaniole.

La rândul său, liderul Bisericii Catolice Franceze, monseniorul André Vingt-Trois, a salutat "decizia lucidă" şi "actul deosebit de curajos" al Suveranului Pontif de a renunţa la post, calificând-o drept "un eveniment considerabil".

Dacă Papa rămâne "o persoană cu capacităţi intelectuale depline", "am putut constata că rezistenţa sa fizică a fost foarte încercată", a adăugat prelatul, evocând în special "capacitatea sa de locomoţie".

 

Comenteaza