Comisia Europeană consideră "prematură" modificarea procedurii etichetării produselor alimentare

Comisia Europeană consideră
Comisia Europeană a considerat, marţi, drept "prematură" decizia de a menţiona obligatoriu originea cărnii de pe mâncarea semipreparată, în contextul scandalului cărnii de cal etichetată eronat drept carne de vită, pe produse alimentare congelate, relatează AFP.

"Este prematur să luăm în calcul etichetarea obligatorie a produselor prelucrate, în ceea ce priveşte carnea", a declarat Frederic Vincent, purtător de cuvânt al comisarului european al Sănătăţii şi Politicii Consumatorilor, Tonio Borg.

"În prezent, problema cu care ne confruntăm (...) este o problemă de fraudă", a subliniat el, asigurând că "trasabilitatea funcţionează" pentru carnea proaspătă, precum şi pentru alimentele procesate.

De la scandalul vacii nebune, carnea de vită proaspătă trebuie să aibă menţionată originea. Nu este cazul pentru produsele prelucrate pe bază de carne, care au doar obligaţia menţionării tipului de carne folosit.

Comisia "reflectează" asupra necesităţii de revizuire a etichetării pentru produsele procesate. "Suntem în curs de a stabili dacă este fezabil. (...) Nu s-a hotărât nimic", a declarat purtătorul de cuvânt.

Borg va participa miercuri la o reuniune a miniştrilor europeni, la Bruxelles, cu tema scandalului produselor alimentare congelate Findus, care conţineau carne de cal, care a izbucnit în Marea Britanie. Miniştrii vor discuta "măsurile necesare" în acest caz.

Ministrul francez al agriculturii, Stephane Le Foll, a asigurat luni că Franţa militează în favoarea unei îmbunătăţiri a etichetării produselor la nivel european.

Comisia Europeană a reafirmat marţi că scandalul cărnii de cal nu reprezintă o criză sanitară.

Agenţia britanică de securitate alimentară (FSA) a cerut companiei Findus să demareze "teste" pentru a identifica prezenţa fenilbutazonei în lasagna.

Această substanţă este folosită pentru ameliorarea durerii cailor făcându-i necorespunzători consumului uman.

"În acest stadiu, aceasta nu a fost identificată în analizele realizate de statele membre", a asigurat Frederic Vincent. "Imi menţin declaraţia conform cărei nu este o problemă de sănătate publică, ci una de etichetare".

 

Comenteaza