Credincioşii din Piaţa Sfântul Petru, încrezători într-o Biserică "mai apropiată de oameni"

Credincioşii din Piaţa Sfântul Petru, încrezători într-o Biserică
Mii de persoane l-au aclamat pe Papa Francisc, marţi, la sosirea sa în Piaţa Sfântul Petru pentru slujba de inaugurare a pontificatului său, de la care speră o "Biserică mai apropiată de oameni", relatează AFP.

Îmbrăcat în sutana sa albă şi cu o pelerină de aceeaşi culoare, primul papă de pe continentul american a apărut la bordul papamobilului pentru un tur lung al Pieţei Sfântul Petru, în sunetul triumfal al trompetelor.

Zâmbitor şi stând în picioare în vehicul, Papa a salutat mulţimea care îl aclama, agitând drapele din toate ţările. El a coborât chiar din vehicul pentru a mângâia faţa unei persoane cu handicap.

"Este un eveniment care deschide viziunea Bisericii, cu Papa Francisc vom avea o Biserică mai aproape de popor şi de lumea modernă", a comentat pentru AFP, cu optimism, Rodrigo Grajales, un preot columbian în vârstă de 31 de ani.

Încă de dimineaţă, de la ora 05.00 GMT (07.00 ora României), sute de voluntari se aflau deja în piaţă pentru a canaliza mulţimea, numărul persoanelor aşteptate fiind estimat între 300.000 şi un milion, în afară de cele 132 de delegaţii străine.

Aceeaşi ardoare şi din partea surorii Rosa, de naţionalitate italiană: "aştept un alt Sfânt Francisc care să se coboare pe pământ cu iubire, bunătate, sărăcie şi smerenie".

Peste 30 de şefi de stat vor sta în primele rânduri ale parvisului Pieţei Sfântul Petru pentru slujba care marchează oficial începutul pontificatului fostului arhiepiscop de Buenos Aires, ales miercuri la conducerea Bisericii Catolice.

Centrul Romei şi împrejurimile Vaticanului pe o rază de aproximativ un kilometru par în stare de asediu. Peste 3.000 de agenţi ai forţelor de ordine (poliţişti, carabinieri, poliţişti municipali), dintre care mulţi sunt în civil, au fost mobilizaţi pentru a asigura buna desfăşurare a evenimentului.

Papa Francisc, succesorul lui Benedict al XVI-lea, care a demisionat la 28 februarie la aproape 86 de ani, din cauza "slăbirii forţelor sale", şi-a pus deja amprenta pe începutul pontificatului său, arătându-se simplu, smerit şi accesibil.

Dar Biserica trebuie să înfrunte o serie de probleme: scăderea vocaţiei religioase, cererea de reforme în privinţa problemei moravurilor (celibatul preoţilor, uniunile între persoane de acelaşi sex), opacitatea şi intrigile în gestionarea Curiei romane.

Piaţa Sfântul Petru era plină de drapele din toate ţările lumii: Argentina, Italia, Polonia şi Brazilia, dar şi din Statele Unite sau Marea Britanie, Africa (Angola, Nigeria) sau chiar insulele din Oceania.

Mai multe organizaţii catolice precum "Communione e Liberazione" au amplasat bannere, la fel şi comunitatea Sant'Egidio. "Francisc, mergi înainte, eu voi fi cu tine acolo unde vei merge", au scris surorile braziliene pe bannerul lor.

În Piaţa Sfântul Petru a apărut şi o inscripţie enormă, "San Lorenzo", echipa de fotbal preferată a Papai Francisc, primul papă de pe continentul american, primul iezuit şi primul care şi-a ales numele după un sfânt simbol pentru cei săraci, Sfântul Francisc din Assisi.

Corturile Crucii Roşii şi ale serviciilor de urgenţă au fost, de asemenea, instalate în apropierea pieţei.

După ce a făcut turul pieţei pentru a saluta credincioşii, Papa a intrat să se roage în bazilică la mormântul lui Petru, fondatorul Bisericii Catolice, însoţit de aproximativ zece prelaţi, dintre care patriarhi ai Bisericii Catolice orientale.

El a primit apoi paliumul şi inelul de pescar, simboluri ale puterii pontificale, după care a început o procesiune în exteriorul bazilicii.

Ulterior, va începe slujba pe care Papa o va oficia împreună cu aproximativ 200 de prelaţi, patriarhi şi preoţi.

Jorge Bergoglio este primul papă iezuit şi şi-a ales numele celui care a fondat ordinul franciscanilor, Sfântul Francisc de Assisi.

 

Comenteaza