Universitatea Sapientia primeşte verde de la premierul Ungariei
- Scris de Cosmina Fernoaga
- 25 Sep 2013, 23:08
- Stiri nationale
- Ascultă știrea
Vizită importantă în 4 octombrie, la Cluj-Napoca. Universitatea Sapientia îl va avea ca oaspete pe însuşi premierul Ungariei, Viktor Orban, la evenimentul de inaugurare a noului sediu al Facultăţii de Ştiinţe şi Arte (FSA). Decanul acestei facultăţi, Marton Tonk, a explicat că noul sediu poate găzdui 450 de studenţi, la specializările Fotografie - cinematografie - media, Drept, Relaţii internaţionale şi Ştiinţa mediului.
Studenţii maghiari de la Sapientia - majoritatea lor cetăţeni ai României, dar nu numai - îşi vor începe noul an universitar într-un spaţiu nou, în care s-au investit 3 milioane de euro. Amplasată pe Calea Turzii, clădirea va adăposti sediul FSA, fiind construită după un proiect realizat de arhitecţii clujeni de la Atelier FKM. În mare, costurile investiţiei au fost acoperite de statul maghiar, dar şi din resursele proprii ale Sapientia. După mai bine de trei ani de când a demarat acest proiect, reprezentanţii universităţii se pregătesc de inaugurare, iar în sensul acesta au pregătit un moment festiv. "Am invitat pe toată lumea, lideri politici, reprezentanţi ai administraţiei locale. Vom chema şi presa, pentru că este un moment deosebit pentru noi", a comentat Tonk.
Cel mai important oaspete va fi Orban, care a transmis că va participa negreşit. "Da, ne-a confirmat prezenţa şi domnul premier al Ungariei. Marele eveniment va avea loc în 4 octombrie", a spus Tonk. Noul sediu al FSA poate adăposti peste 450 de studenţi, astfel că pe viitor se ia în calcul posibilitatea creşterii numărului de specializări. "Până acum am avut înregistraţi, la toate cele patru specializări, în jur de 300 de studenţi, dintre care peste 100 sunt pe locuri bugetate. Sperăm ca în cel mai scurt timp să ajungem la peste 450 de studenţi, pentru că avem spaţiu suficient", a comentat decanul FSA.
El a oferit şi câteva informaţii despre facilităţile pe care le oferă noul sediu al facultăţii. Clădirea a fost dotată cu un amfiteatru de 200 de locuri, ce întruneşte absolut toate cerinţele Uniunii Europene, având şi cabine pentru traduceri şi un studio de televiziune de 200 mp. Potrivit informaţiilor furnizate de reprezentanţii Sapientia, acest studio conţine şi tehnică de filmare high-definition. Suprafaţa totală a construcţiei este de 5.468 mp, din care suprafaţa utilă este de 3.689 mp. Terenul pe care s-a construit facultatea se află pe Calea Turzii, în vecinătatea Liceului de Coregrafie, fiind obţinut de Sapientia în baza unei tranzacţii pe care a încheiat-o, în urmă cu mai mulţi ani, cu Biserica Reformată.