John Kerry merge în R.Moldova pentru a încuraja continuarea reformelor

John Kerry merge în R.Moldova pentru a încuraja continuarea reformelor
Vizita secretarului de Stat american, John Kerry, în R.Moldova urmăreşte să încurajeze această ţară să continue procesul de reforme, în contextul în care Chişinăul a parafat, vineri, la Vilnius Acordul de Asociere cu UE, a explicat purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jen Psaki.

"R.Moldova este o ţară care a întreprins numeroşi paşi către reforme în ultimii ani", a declarat purtătoarea de cuvânt, amintind eforturile ţării de a stimula economia şi faptul că vinul este un produs de export semnificativ.

"Având în vedere paşii pe care i-au făcut, secretarul (de Stat, John Kerry) a simţit că ar fi o oportunitate importantă să meargă în vizită", a explicat ea, adăugând că Kerry este printre primii, dacă nu chiar primul secretar care face o vizită bilaterală în R.Moldova.

Psaki a precizat că deşi această vizită are loc chiar după ce Ucraina a decis să nu semneze Acordul de Asociere cu UE, în timp ce R.Moldova l-a parafat, ea a fost programată înainte de luarea acestei decizii. "Dar cu siguranţă, ei au pus în aplicare numeroase reforme şi lucrează asiduu la economie, iar secretarul a simţit că este important să sublinieze acest lucru", a adăugat ea.

Secretarul de Stat, John Kerry se va deplasa, în perioada 3-6 decembrie, la Bruxelles, Chişinău, Ierusalim şi Ramallah. La Chişinău, Kerry se va întâlni cu lideri ai Republicii Moldova, pentru discuţii pe teme bilaterale.

Iniţial, turneul diplomatic al secretarului de Stat american includea şi o vizită la Kiev, dar aceasta a fost anulată în contextul în care Ucraina a renunţat la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeană.

 

Comenteaza