Economia în acest an: relaxare în Zona Euro

Economia în acest an: relaxare în Zona Euro
Inflaţia şi creşterea economică vor fi la un nivel scăzut în Zona Euro în 2015, conform analiştilor de la PricewaterhouseCoopers (PwC). Banca Centrală Europeană va iniţia un program de relaxare prin cumpărarea de titluri de stat, într-o încercare de a impulsiona cererea şi de a preveni deflaţia.

 
 
Creşterea economică a SUA va fi cea mai mare din ultimul deceniu. Rata şomajului a scăzut sub 6% în 2014, şi luând în calcul şi preţul scăzut al petrolului va contribui la creşterea consumului. Economia SUA va creşte cu mai mult de 3% în 2015, cea mai mare rată din 2005. SUA va contribui cu 3% la creşterea produsului intern brut (PIB) global, cea mai mare contribuţie într-un singur an de la începutul crizei. 
 
Majorarea economică a Chinei va avea cel mai lent ritm din 1990 încoace: aportul acestui stat va fi cel mai mare la creşterea globală în 2015. Majorarea previzionată de 7,2% va fi cea mai mică din 1990, iar nivelul ridicat al îndatorării companiilor şi populaţiei aduce riscuri suplimentare. În Rusia, produsul intern brut este de aşteptat să scadă ca urmare a preţului redus al petrolului şi a sancţiunilor economice internaţionale, iar avansul economic al Braziliei va fi lent, scenariul preconizând un avans de doar 1%.
 
Aportul combinat al economiilor Brazilia-Rusia-India-China la creşterea globală va fi în scădere pentru al doilea an, fiind de 33% din cea economică globală în 2015. Creşterea economică a Indiei este de aşteptat să depăşească 6%: După o urcare sub 6% începând cu 2012, 2015 va fi anul în care economia acesteia va avea o creştere de 7%. Pe termen scurt, scăderea preţului petrolului va impulsiona creşterea PIB, va diminua deficitul de cont curent şi va contribui la reducerea inflaţiei. Pe termen mediu, bugetul din februarie va duce India mai aproape de implementarea unor reforme structurale care să impulsioneze economia.
 
Creşterea economică în Africa subsahariană va depăşi media globală pentru al 15-lea an consecutiv. PIB combinat al celor mai mari patru economii din Africa sub-sahariană (luând în considerare puterea de cumpărare) – Nigeria, Africa de Sud, Angola şi Etiopia – va depăşi rezultatele economice ale Italiei în 2015, măsurat la nivelul dolarului din 2013. Pentru afaceri, este un semn al potenţialului de investiţii al regiunii. PwC a identificat trei factori de urmărit de către investitori în 2015. 
 
Primul este scăderea preţului petrolului datorită micşorării cererii la nivel global, a creşterii bruşte a volumului de petrol de şist extras în SUA şi a producţiei constante din OPEC. “Predicţiile şi previziunile noastre iau în considerare că preţul petrolului va fi în medie de 60-70 dolari pe baril în dercursul lui 2015 şi va închide anul la 80 de dolari, însă, dată fiind natura impredictibilă a preţului petrolului, organizaţiile ar trebui să se pregătească şi pentru scenarii diferite”, declară Richard Boxshall, economist şef al PwC.  
 
Al doilea factor este o posibilă reducere semnificativă a ritmului de creştere a economiei Chinei, iar ultimul, escaladarea riscurilor geopolitice. “Creşterea tensiunilor geopolitice în Rusia şi Ucraina şi în Orientul Mijlociu ar putea avea o influenţă negativă asupra afacerilor şi ar putea avea repercusiuni asupra creşterii economice la nivel global” spune Boxshall.
 
 „Nu am avut dreptate în totalitate în 2014. Am considerat că există riscul creşterii preţului petrolului, când, de fapt, preţul a scăzut dramatic în ultimele luni datorită scăderii cererii şi creşterii producţiei din SUA a petrolului de şist. În strânsă legătură, ne-am aşteptat ca inflaţia în Marea Britanie să fie puţin peste ţinta de 2% propusă, dar în final a fost imediat sub acest nivel, în mare parte datorită preţurilor scăzute la energie şi alimente la nivel global. Previziunea noastră legată de Brazilia ca favorită a Cupei Mondiale a fost infirmată; însă următoarele două ţări favorite, Germania şi Argentina, au fost cele care au disputat finala”, a conchis Boxshall.

Comenteaza