Aprecieri pentru „modelul românesc" de protejare a minorităţilor. „Trebuie să fie cunoscut şi în ţară, şi în străinătate"

Aprecieri pentru „modelul românesc
Ministrul de Externe Bogdan Aurescu a venit la Cluj să promoveze modelul românesc de protecție şi promovare a minorităților naționale. La eveniment a luat parte şi preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, care a primit apoi titlul de Doctor Honoris Causa al UBB.

Ministerul Afacerilor Externe și Universitatea Babeș-Bolyai au organizat joi o conferință internațională dedicată marcării a 20 de ani de la adoptarea de către Consiliul Europei. România a semnat și ratificat Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale în 29 aprilie 1995.

La conferinţa de la Cluj au luat parte, printre alţii, Gianni Buquicchio, președintele Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția), organism consultativ al Consiliului Europei în domeniul ordinii constituţionale şi al statului de drept, şi Bogdan Aurescu, ministrul de Externe al României. De asemenea, au participat reprezentanţi ai minorităţilor naţionale şi ai mediului academic. Conferinţa a fost moderată de Ioan Aurel Pop, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai.

În discursul său, Gianni Buquicchio a lăudat modelul României în ceea ce priveşte protejarea şi promovarea drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale. "Comisia a putut observa că România a avut întotdeauna o abordare pozitivă și constructivă în ceea ce privește protecția minorităților naționale. De asemenea, a putut constata preocuparea reală a autorităților române pentru respectarea Convenției-Cadru și a standardelor aplicabile. (...) Mă bucur să observ că ‘modelul românesc' de protecție a drepturilor persoanelor aparținând minorităților naționale este astăzi unul bazat pe recunoașterea și aprecierea diversității, valorificând interculturalitatea drept mijloc de a dezvolta o societate diversă, dar unită și pașnică", a spus italianul. După conferinţa dedicată minorităţilor, Buquicchio a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii Babeş-Bolyai.

Despre modelul românesc privind relaţia cu minorităţile naţionale a vorbit şi ministrul de Externe Bogdan Aurescu. "Niciun model nu e perfect în sine, el are nevoie de o ajustare permanentă faţă de evoluţia societăţii şi a relaţiile dintre majoritate şi minoritate. Ceea ce este extrem de important este că acest model românesc, recunoscut ca atare şi în intervenţia preşedintelui Comisiei Europene, de astăzi, este un model care are nişte principii extrem de solid aşezate şi ele se regăsesc plecând de la principiile din Convenţia-cadru privind minorităţile naţionale, convenţie pe care o aniversăm astăzi. Sunt 20 de ani de la momentul în care România a ratificat Convenţia-cadru, în 29 aprilie 1995, fiind de altfel primul stat al Consiliului Europei care a ratificat acest instrument extrem de important. Prin urmare, am încercat împreună cu autorităţile locale, împreună cu mediul universitar să organizăm o serie de conferinţe care să pună în valoare evoluţii care, cred eu, sunt extrem de importante pentru a fi cunoscute, atât în România, cât şi în străinătate. Împreună cu reprezentanţii minorităţilor naţionale vom avea mai multe astfel de reuniuni şi cu reprezentanţi ai altor state şi organizaţii internaţionale, vom avea o astfel de conferinţă şi la Strasbourg, în cursul acestui an, astfel încât aceste elemente ale modelului românesc de interculturalitate să fie cunoscute şi în România, şi în străinătate mult mai bine", a spus Aurescu.

La UBB a venit joi şi preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsak Balazs, care a afirmat că s-au spus lucruri frumoase în cadrul conferinţei, dar că acestea nu sunt adevărate. Maghiarii prezenţi la conferinţă s-au plâns că nu s-a adoptat Legea minorităţilor naţionale, iar Aurescu le-a răspuns. „Am fost prezent când s-a adoptat avizul Comisiei de la Veneţia. Acest aviz a cuprins un număr relativ important de critici faţă de textul de atunci al Legii minorităţilor. Elementele au fost semnalate de Comisia de la Veneţia, dar şi de înaltul comisar pentru minorităţi naţionale, care de asemenea a avizat proiectul de lege privind minorităţile naţionale, care a criticat în mod deosebit acel capitol care se referea la autonomia culturală pe criteriu etnic. Aceste elemente trebuie să fie reanalizate în procesul de adoptare a legii, dar acest proces este în mâna Parlamentului", a afirmat ministrul român de Externe.

 

Comenteaza