Rosen Plevneliev a preluat formal funcţia de preşedinte al Bulgariei

Rosen Plevneliev a preluat formal funcţia de preşedinte al Bulgariei
Noul preşedinte bulgar de dreapta, Rosen Plevneliev, în vârstă de 47 de ani, ales la sfârşitul lui octombrie, şi-a preluat funcţia duminică, angajându-se să lucreze pentru ca Bulgaria să fie "un membru demn al Uniunii Europene", relatează AFP.

Intrat în politică în urmă cu doi ani, acest fost om de afaceri îi succede socialistului Gheorghi Părvanov care, după ce a exercitat două mandate de cinci ani, nu mai putea candida.

"Voi lucra pentru ca Bulgaria să fie un membru demn al Uniunii Europene", cu o "economie dezvoltată", o "educaţie bună", cu "o perspectivă pentru tineri", a declarat Rosen Plevneliev la finalul unei ceremonii militare.

În timp ce Bulgaria este criticată de Bruxelles pentru ineficienţa justiţiei sale, noul şef al statului s-a angajat să contribuie "la un sistem judiciar echitabil şi eficient", la o dezvoltare echilibrată a regiunilor şi infrastructurilor.

Preşedintele aflat la sfârşit de mandat şi noul preşedinte, comandant suprem al armatei, au asistat la o defilare militară, apoi au fost binecuvântaţi la Catederala ortodoxă Aleksandr Nevski.

Şeful statului bulgar are un rol reprezentativ şi constituie o autoritate morală. El are drept de veto asupra legilor, dar dacă Parlamentul votează din nou, fără modificări, acelaşi text respins de şeful statului, acesta este obligat să îl promulge.

Noul preşedinte se bucură de opinii favorabile din partea a 55 la sută dintre cetăţeni, potrivit unui sondaj recent al institutului NCIOM, care precizează că 21 la sută dintre bulgari au o părere negativă şi 24 la sută nu au nici o opinie.

Devenit popular în calitate de ministru al Dezvoltării Regionale, Rosen Plevneliev s-a angajat să amelioreze infrastructurile învechite ale ţării. Victoria sa electorală a stabilizat poziţia premierului conservator, Boiko Borisov, care, la jumătatea mandatului, conduce un Guvern minoritar. Următoarele alegeri legislative sunt prevăzute în 2013.

 

Comenteaza