Institutul GeoPol: Asocierea România-Ungaria, neîntemeiată şi iresponsabilă

Institutul GeoPol: Asocierea România-Ungaria, neîntemeiată şi iresponsabilă
Institutul de Analiză, Strategie și Prognoză "GeoPOL" consideră că a cataloga drept similare situațiile privind democrația din România și Ungaria e un demers care ne produce daune de imagine în Uniunea Europeană, putându-ne afecta în dosare precum aderarea la Schengen.

"GeoPOL avertizează că, în actualul context european și internațional, orice asociere România-Ungaria, fie că se face la nivelul instituțiilor europene sau în mass-media, este neîntemeiată, iresponsabilă, putând genera pericole insurmontabile pentru România chiar și pe termen scurt.

Considerăm că Ungaria se îndreaptă astăzi spre o "democrație plebiscitară" (directă), o asemenea evoluție nefiind condamnabilă pentru că ar fi democratică, ci pentru că în mod evident este anti-liberală, ignorând diversitatea de opinii și viziuni din societățile moderne (orice democrație directă/plebiscitară riscă să se transforme în opusul ei). Astfel, în mod firesc, UE a declanșat proceduri de sancțiune și corecție. Spre deosebire de Ungaria, România se află în cu totul alt context și în altă situație, iar încercările de asociere a României cu Ungaria, din orice punct de vedere, ar trebui respinse cu fermitate și la unison atât de către clasă politică de la București, dar și de către mass media sau societatea civilă", se arată într-un comunicat remis Ziare.com de Institutul GeoPol.

ONG-ul mai atrage atenția și că, pe de o parte, România are de pierdut la nivel european, mai ales în contextul în care încearcă să adere la Schengen, iar, pe de altă parte, face ca derapajele democratice din Ungaria să pară mai puțin grave. Autorii studiului consideră chiar că lobby-ului pro-maghiar din Europa îi convine această asociere, pentru a arată că nu încalcă regulile.

"GeoPOL consideră că dacă acest lucru nu se va produce, neevitandu-se astfel dezbaterea la nivel internațional a "cazului România", prin asocierea România- Ungaria la nivelul percepțiilor și sancțiunilor europene, cel puțin două consecințe vor decurge:

1. Accentuarea tendinței de plasare a României în contexte necâștigătoare (asocierea cu Bulgaria pe dosarul Schenghen) sau problematice în raport cu norma europeană (asocierea cu Ungaria), ceea ce va spori criza de imagine a României la nivel european, lucru de neacceptat în actuala situație de criză;

2. Inocentarea prin ricoșeu a Ungariei, care va deveni astfel un caz că oricare altul și nu un exemplu unic de încălcare flagaranta (chiar și cu acordul populației!), a normelor europene; pe cale de consecință, vectorii de decizie și opinie de la București, se pot aștepta ca lobby-ul pro-unguresc să încurajeze asocierea România-Ungaria, tocmai pentru a estompa derapajele grave ale Ungariei.

GeoPOL subliniază în concluzie, atât necesitatea unei atitudini proactive și ferme a vectorilor decizionali ai României pe această temă, împreună cu responsabilitatea instituțiilor mass-media în analizarea subiectului asocierii România-Ungaria", se mai arată în același comunicat.

Citeşte pe ziare.com ce e Institutul GeoPOL.

Comenteaza