+22,5 C°! Record absolut de temperatură în România pentru luna ianuarie

+22,5 C°! Record absolut de temperatură în România pentru luna ianuarie
| Foto: https://www.facebook.com/SalvamontSalvaspeoVladeasaCluj/

Temperatura maximă înregistrată vreodată în țară în luna lui Gerar a fost de +22,5 C, la Turnu Măgurele, au transmis reprezentanții ANM, astfel că ziua de 18 ianuarie 2023 va intra în istorie. 

Deși suntem în luna lui Gerar, țara noastră este afecatată în prezent de un val puternic de căldură, cu temperaturi care au depășit 15 și chiar 20 de grade pe arii extinse. În sudul și estul țării s-au înregistrat miercuri noi recorduri de căldură, a transmis meteoradar.ro.

Temperaturile din sudul României le-au depășit miercuri 18 ianuarie pe cele din sudul Spaniei sau al Italiei. Doar în Grecia era la fel de cald ca și la noi în țară. 

Valori înregistrate:
Turnu Măgurele +22,5 C
Zimnicea +21,8 C
Bechet +21,7 C
Alexandria și Călărași 20,9 C
Caracal 20,8
Giurgiu +20,7 C
București Băneasa, Oltenița +20,6 C
București Filaret, Fetești, Videle +20,3 C
Moldova veche și București Filaret +20,3 C
Adjud și Roșiorii de Vede +20,2 C
Hârșova și Cernavodă +20 C

În schimb, la mijlocul lui ianuarie, foarte puține erau locurile din țară cu temperaturi negative, un exemplu fiind Miercurea Ciuc (-1).

A fost vânt extrem de puternic la munte, rafalele atingând 144 km/h la stația meteo Vlădeasa, situată la peste 1.800 m altitudine și 130 km/h în munții Țarcu (2.186 km) Și la Bâlea Lac au fost rafale puternice: 119 km/h.

Vremea va continua să fie deosebit de caldă și joi, 19 ianuarie, iar în sudul țării se vor atinge din nou 20 - 22 de grade. Este foarte posibil ca o parte dintre recordurile stabilite miercuri să fie doborâte din nou. Începând din weekend, însă, vremea se răcește, iar săptămâna viitoare vom avea parte de temperaturi ceva mai apropiate de cele normale pentru această perioadă din an, mai scrie meteoradar.ro. 

Comenteaza