Acord politic privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020

Acord politic privind bugetul UE pentru perioada 2014-2020
Preşedinţii celor trei instituţii ale Uniunii Europene (Consiliul care reprezintă statele, Comisia şi Parlamentul) au anunţat joi dimineaţa că au ajuns la un acord politic asupra unui buget în valoare de 960 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020, relatează AFP.

Acest acord, la care s-a ajuns cu doar câteva ore înaintea unui summit european, urmează să fie aprobat cu o majoritate calificată de 754 de voturi în Parlamentul European (PE), a avertizat preşedintele Legislativului Martin Schulz.

"Nu este un compromis uşor de acceptat (...). Pot trăi cu acest acord şi îl pot apăra, dar va fi necesar să ne batem pentru a obţine susţinerea unei majorităţi a deputaţilor", a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu premierul irlandez Enda Kenny şi preşedintele Comisiei Europene (CE) Jose Manuel Barroso, care a organizat această reuniune de criză.

O reuniune a preşedinţilor grupurilor politice din PE a fost convocată joi înainte de prânz în vederea studierii acordului politic. PE se reuneşte în şedinţă plenară începând de luni.

Schulz a declarat că speră să obţină susţinerea eurodeputaţilor şi să poată convinge grupul socialist, din care provine.

Acordul politic la care au ajuns preşedinţii celor trei instituţii este un "compromis", a subliniat Barroso. Acordul prevede o largă posibilitate de flexibilitate în utilizarea creditelor ce pot fi utilizate în perioada 2014-2020.

În prezent, fondurile neutilizate în exerciţiul bugetar nu pot fi alocate în anul următor şi nici transferate de la o politică la alta. Ele sunt restituite statelor membre.

Flexibilitatea a fost solicitată de către PE, însă statele au căutat să o limiteze atât în timp, cât şi ca sumă. Martin Schulz a sugerat că nu este întru totul mulţumit de acest compromis, dar a îndemnat statele să îl aprobe rapid, încă de săptămâna viitoare.

 

Comenteaza