AFP: Coloană de blindate, staţionată la 40 de kilometri nord de oraşul ucrainean Slaviansk

AFP: Coloană de blindate, staţionată la 40 de kilometri nord de oraşul ucrainean Slaviansk
O coloană de blindate şi membri ai foţelor speciale ucrainene staţionau marţi la o distanţă de aproximativ 40 de kilometri de Slaviansk, o localitate situată în estul Ucrainei, care a trecut sâmbătă sub controlul unor grupări armate proruse, a constatat AFP.

Un jurnalist AFP a văzut aproximativ zece blindate, zece tancuri şi şapte vehicule care transportau "speţnaz", membri ai forţelor speciale, în apropiere de localitatea Izium, la aproximativ 40 de kilometri nord de Slaviansk, pe drumul dinspre Harkov.

Militarii, însoţiţi de poliţişti, au instalat un punct de control pe drum, cu ajutorul unei blindate uşoare, protejate de blocuri de beton. Ei controlează toate vehiculele care circulă în ambele sensuri.

În total, aproximativ 100 de bărbaţi sunt vizibili, iar o parte a coloanei este instalată, la adăpost de priviri, sub copaci.

Un ofiţer paraşutist, care a refuzat să-şi spună numele, a refuzat totodată să spună când a sosit coloana în zonă.

"Nu vom trage în oameni paşnici. Nu ne este frică. S-a făcut totul pentru ca oamenii să depună armele. Au avut loc negocieri, dar nu s-a ajuns la un rezultat", a spus el.

Întrebat dacă militarii vor interveni în mod direct, ofiţerul a dat asigurări că această sarcină este "treaba forţelor (Ministerului) de Interne. Noi suntem aici pentru a-i ajuta".

"Suntem aici pentru că nu putem să abandonăm teritoriul. Tot ceea ce vom face va fi să protejăm independenţa ţării noastre şi pacea", a conchis ofiţerul.

Contactat la Kiev, Ministerul de Interne a confirmat că o intervenţie, în cazul în care va avea loc, va fi efectuată de către Garda Naţională.

Secretarul Consiliului pentru Securitate Naţională şi Apărare Andrii Parubii a anunţat marţi că un prim batalion din cadru acestei Gărzi Naţionale a fost trimis "pe front".

O bună parte a estului a Ucrainei, o zonă rusofonă şi având frontieră cu Rusia, se confruntă de mai multe zile cu o insurecţie armată prorusă.

Etichete
Comenteaza