Asigurare RCA obligatorie pentru trotinete și biciclete electrice. Măsura anunțată de guvern

Asigurare RCA obligatorie pentru trotinete și biciclete electrice. Măsura anunțată de guvern
| Foto: Profimedia Images

Guvernul a avizat un proiect de lege referitor la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), care vizează inclusiv trotinetele și bicicletele electrice.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, propunerea legislativă, care urmează să parcurgă etapele de aprobare parlamentară, aduce modificări în domeniul asigurărilor pentru vehiculele care circulă pe drumurile publice.

Conform acestui proiect, vor intra sub obligația de asigurare și vehiculele care, conform legislației, nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării, cum ar fi trotinetele și bicicletele electrice.

„Singurul proiect de lege adoptat astăzi în şedinţă de guvern se referă la reaşezarea întregului ecosistem al asigurărilor obligatorii pentru vehiculele care circulă pentru drumurile publice, RCA. Acesta este un proiect de lege, deci va urma parcursul parlamentar pentru aprobare şi intrare în vigoare.

Vreau să menţionez câteva aspecte care cred că o să fie de interes public: vor intra sub obligaţia de asigurare şi vehiculele care, conform legislaţiei naţionale, nu sunt supuse înmatriculării sau înregistrării.

Dau două exemple relevante: trotinetele electrice şi bicicletele electrice vor trebui obligatoriu asigurate”, a precizat purtătorul de cuvânt Mihai Constantin, după şedinţa de Guvern.

Proiectul include și excepții privind obligativitatea asigurării RCA, precum vehiculele retrase temporar sau permanent din circulație și destinate exclusiv persoanelor cu dizabilități locomotorii.

Totodată, se propun excepții pentru utilizarea vehiculelor în contextul unor evenimente și activități sportive motorizate, cu condiția ca organizatorii să ofere o alternativă de asigurare pentru potențialele prejudicii.

Această inițiativă modifică și completează Legea nr. 132/2017 referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii cauzate terților în urma accidentelor de vehicule și tramvaie.

„Există însă şi exceptări foarte bine justificate în acest proiect de lege, şi anume: nu va mai exista obligativitatea asigurării RCA pentru vehiculele retrase temporar sau permanent din circulaţie şi a căror utilizare este interzisă.

De asemenea, vor fi exceptate de la o astfel de asigurare fotoliile rulante sau vehiculele similare cu propulsie proprie, destinate a fi utilizate în mod exclusiv de către o persoană cu dizabilitate fizică locomotorie.

O altă excepţie de la obligativitatea de asigurare este cazul utilizării vehiculelor în cadrul evenimentelor şi activităţilor sportive cu motor, inclusiv a curselor şi competiţiilor.

Dar această exceptare se aplică numai în cazul în care organizatorul sau orice altă parte implicată în eveniment are încheiat o asigurare sau pune la dispoziţie o garanţie alternativă care acoperă eventualele prejudicii, care ar fi intrat sub incidenţa unui RCA clasic, să îl numim”, a adăugat Mihai Constantin.

Comenteaza