Băsescu: Consolidarea bugetară de succes ne-a ajutat mult în negocierile de la Consiliul European

Băsescu: Consolidarea bugetară de succes ne-a ajutat mult în negocierile de la Consiliul European
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, că faptul că România este pe locul trei în UE cu privire la consolidarea bugetară în perioada 2009-2012 a ajutat foarte mult în negocierile de săptămâna trecută de la Consiliul European privind bugetul UE 2014-2020.

"Faptul că am avut o consolidare bugetară de succes ne-a adus argumentul major în negocierea condiţiilor de utilizare a banilor europeni", a afirmat Băsescu, în conferinţă de presă la Palatul Cotroceni.

El a subliniat că această realitate a asigurat credibilitatea poziţiei României în negocieri. "V-aş mai da o informaţie care m-a ajutat foarte mult în susţinerile pe care le-am avut şi vă pot arăta un tabel care este util (...) - «Efortul de consolidare bugetară în statele membre, perioada 2009-2012». Este trecută cu roşu România, este pe locul 3 în UE din punct de vedere al efortului de consolidare bugetară, care a vizat inclusiv reducerea deficitului bugetar. Această situaţie ne-a permis să negociem credibil cele ce v-am prezentat mai înainte legat de cofinanţări, de TVA eligibil", a explicat Băsescu.

El a arătat că acest lucru l-a ajutat să negocieze obţinerea unei rate de cofinanţare de 85%, cu posibilitate de 95% în condiţiile păstrării acordului cu FMI, precum şi obţinerea de TVA eligibil şi a unor prefinanţări peste nivelul de 2% propus de preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy. Nivelul prefinanţărilor la finalul negocierilor a fost acceptat la 4%, iar la următoarea reuniune a Consiliului European privind bugetul 2014-2020 ar putea ajunge la 6-7%, a explicat Băsescu.

 

Comenteaza