Cadre didactice implicate în operaţiuni cu droguri de mare risc

Cadre didactice implicate în operaţiuni cu droguri de mare risc
| Foto: hotnews.ro

Opt persoane, printre care se numără şi două cadre didactice, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile în urma percheziţiilor organizate de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) la o grupare infracţională bănuită de operaţiuni cu droguri de mare risc.

Judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Tribunalul Buzău a admis cererea procurorilor de arestare preventivă pe numele persoanelor bănuite. În urma percheziţiilor desfăşurate de anchetatori, au fost ridicate sume de bani, droguri şi mai multe cântare.

"În urma celor 26 de percheziţii domiciliare, efectuate în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila şi Teleorman, au fost descoperite şi ridicate 150 de grame de materie vegetală tocată (canabis), 120 de grame de substanţă cristalizată, albă (3-CMC) şi 22 de seminţe de canabis. De asemenea, poliţiştii au indisponibilizat 57 de comprimate, 150 de grame de substanţă galbenă (NSP), 17 telefoane mobile, 6 cântare, 1 laptop, 390 de euro şi 7.900 de lei. Astfel, după finalizarea audierilor, procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Buzău au dispus reţinerea a 8 persoane bănuite, iar, faţă de alte 5, a fost luată măsura controlului judiciar", a transmis Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Buzău.

Mai multe persoane din judeţul Buzău, printre care s-ar număra şi doi suplinitori în cadrul unor instituţii de învăţământ, sunt cercetate după ce ar fi achiziţionat, folosindu-se de o aplicaţie online criptată, canabis şi alte droguri de mare risc pe care le-ar fi plătit cu criptomonedă, iar locul de ridicare a mărfii era ulterior comunicat de vânzător prin intermediul coordonatelor GPS, au declarat, pentru AGERPRES, surse judiciare.

"Reamintim că, la data de 26 septembrie a.c., poliţişti Serviciului pentru Combaterea Criminalităţii Organizate Buzău, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. - Biroul Teritorial Buzău, au efectuat 26 de percheziţii domiciliare, în judeţele Buzău, Vrancea, Brăila şi Teleorman, într-o cauză privind săvârşirea infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de droguri de risc şi mare risc şi efectuarea de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deţine autorizaţie.

Din cercetări a reieşit că, în perioada ianuarie-septembrie 2023, mai mulţi bănuiţi, din judeţul Buzău, ar fi achiziţionat, de la persoane din judeţele Vrancea, Brăila şi Teleorman, diferite cantităţi de droguri de risc (canabis), mare risc (3-CMC, MDMB-4en-PINACA) şi substanţe psihoactive (2-CMC, ADB-BUTINACA, 5F-MDMB-BUTINACA şi 5F-ADB), în vederea comercializării, către consumatori din municipiul Buzău. Din actele de urmărire penală efectuate a rezultat că drogurile ar fi fost comandate prin intermediul unor aplicaţii online criptate, iar plata s-ar fi realizat prin transferuri în echivalentul unei criptomonede.

Distribuţia şi vânzarea ulterioară a drogurilor ar fi avut loc fără ca persoanele să se întâlnească, cumpărătorul primind, după ce efectua plata, o fotografie şi coordonatele GPS ale locului în care se aflau drogurile ce făcuseră obiectul tranzacţiei. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", a transmis anterior IPJ Buzău.

Comenteaza