CE trimite România în faţa CJUE pentru preluarea incompletă a normelor UE pe piaţa energiei

CE trimite România în faţa CJUE pentru preluarea incompletă a normelor UE pe piaţa energiei
Comisia Europeană (CE) a reclamat România la Curtea de Justiţie a UE pentru transpunerea incompletă în legislaţia naţională două directive în domeniul energiei, privind protecţia consumatorilor şi îndatoririle autorităţilor de reglementare, cu propunerea unor penalizări de circa 60.000 euro pe zi.

Astfel, CE propune sancţionarea României cu o penalizare zilnică de 30.228,48 euro de la data unei eventuale decizii a Curţii în acest sens până la transpunerea directivelor în legislaţia naţională, se spune într-un comunicat al Executivului european.

"Nivelul acestei penalităţi este stabilit ţinând cont de durata şi de gravitatea încălcării (...) Curtea va decide valoarea finală a penalităţilor zilnice", se arată în comunicat.

Directivele în cauză ar fi trebuit implementate integral până la 3 martie 2011, fiind preluate numai parţial de România în legislaţia naţională.

Dintre elementele care nu au fost transpuse, CE menţionează drept priorităţi prevederi privind protecţia consumatorilor şi definirea clară a sarcinilor autorităţilor de reglementare în domeniul energiei.

"România a adoptat deja o parte substanțială din actele legislative necesare pentru implementarea directivelor privind energia electrică și gazele naturale, însă au rămas dispoziții care nu au fost încă transpuse în legislația națională. Mai concret, este vorba despre unele dispoziții care se referă la protecția consumatorilor și la anumite îndatoriri ale autorităților de reglementare în domeniul energiei", notează CE.

Comisia a transmis României în luna septembrie a anului 2011 scrisori de punere în întârziere privind transpunerea celor două directive, care au fost urmate în februarie 2012 de avize motivate.

CE precizează că, în cursul anului trecut şi începutul lui 2013, alte câteva state membre au fost trimise în fața Curții pentru transpunerea incompletă a directivelor privind piaţa internă a energiei. Statele vizate sunt Bulgaria, Slovenia, Polonia, Estonia, Finlanda şi Marea Britanie.

Comisia analizează şi situaţia altor ţări UE, care au primit avize motivate în cauze similare.

 

Comenteaza