Cel mai mare vas de croazieră din lume e lung cât bulevardul Eroilor

Cel mai mare vas de croazieră din lume e lung cât bulevardul Eroilor
Un echipaj de de 2.384 de persoane are în grijă cel mai mare vas de croazieră din lume, giganticul Allure of The Seas, operat de compania Royal Caribbean International. Pachebotul este un oraş plutitor, iar aceasta nu este o figură de stil, ci o realitate: 6.300 de oameni pot locui pe vasul împărţit în şapte cartiere. Spre comparaţie, oraşele Vaşcău şi Nucet din judeţul Bihor numără, împreună, sub 4.500 de locuitori, iar oraşul Ştei, din acelaşi judeţ, are doar puţin peste 6.100 de suflete.

Mai mult, Allure of The Seas are o grădină în aer liber, dar şi un veritabil centru civic, cu spaţii de shopping şi distracţie. La acestea se adaugă un teatru cu peste 2.000 de locuri - dublu faţă de Teatrul Naţional Cluj-Napoca - un teatru acvatic cu 750 de locuri - dublu faţă de delfinariul de la Constanţa -, patru bazine de mari dimensiuni şi alte 10 mai mici, 25 de restaurante, centru spa&fitness, teren de baschet, patinoar, cazino etc. Toate aceste se întind pe 16 punţi pentru pasageri.

Allure of the Seas are o lungime de 362 de metri, cam cât Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca şi o lăţime de 64 de metri, cam cât cea a unui teren de fotbal şi jumătate. Pachebotul se ridică la o înălţime de 72 de metri deasupra mării. Spre comparaţie, sediul BRD din Cluj-Napoca, cea mai înaltă clădire modernă din oraş, are 13 etaje şi doar 53 de metri înălţime.

Vasul are un frate geamăn, pe nume Oasis of the Seas, dar este mai lung decât acesta din urmă cu 50 de milimetri, ceea ce îl face să fie, tehnic, cel mai mare vas de croazieră din lume. Construcţia a fost realizată de şantierele navale din Turku, Finlanda, a durat doi ani şi a costat 1,2 miliarde de dolari.

O croazieră ieftină la bordul lui Allure of the Seas costă 1.300 de euro pentru două persoane, în regim all-inclusive şi cu toate taxele incluse, şi durează doar trei zile, în zona Florida-Bahamas. La polul opus, o croazieră de şapte zile în partea de est a Caraibelor, în cel mai select tip de apartament costă 16.600 de euro, pentru două persoane, în acelaşi regim.

 

Comenteaza