Convoiul rusesc este blocat în continuare la frontieră, în timp ce luptele continuă în Ucraina

Convoiul rusesc este blocat în continuare la frontieră, în timp ce luptele continuă în Ucraina
Convoiul rusesc cu ajutor umanitar era blocat în continuare, sâmbătă, la câţiva kilometri de frontiera ucraineană, aşteptând să fie inspectat, în timp ce liderul insurgenţilor din bastionul prorus de la Doneţk a acuzat Kievul că întârzie în mod deliberat camioanele.

Fieful rebel de la Doneţk, asediat de către armata ucraineană, "este într-o situaţie umanitară foarte îngrijorătoare, iar de ajutorul pe care Rusia ni-l trimite, pe care nu l-am primit încă, avem nevoie ca de oxigen", a declarat "premierul" separatist Aleksandr Zaharcenko.

"Nu doar armata ucraineană nu vrea ca ajutorul să ne parvină şi-l împiedică să ne parvină. În realitate (...) Guvernul ucrainean îl împiedică prin toate obstacolele posibile, legale şi de alt fel", a acuzat el.

Aproximativ 300 de camioane ruseşti, încărcate cu 1.800 de tone de ajutor umanitar potrivit Moscovei, erau staţionate în continuare, sâmbătă dimineaţa, la aproximativ 30 de kilometri de postul de frontieră Doneţk din Rusia, în localitatea Kamensk-Şahtinski, au observat jurnalişti AFP, ceea ce înseamnă că acesta a rămas pe loc de joi.Grăniceri şi vameşi ucraineni veniţi pe teritoriul rus nu au început încă inspecţia, aştepând documente din partea Crucii Roşii, care urmează să fie însărcinată cu distribuirea ajutorului în bastioane rebele.

Un oficial din cadrul Ministerului rus pentru Situaţii de Urgenţă a declarat că Moscova le-a trimis vameşilor ucraineni o declaraţie cu privire la conţinutul camioanelor. Reprezentantul Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) de la faţa locului, Paul Picard, a declarat că sâmbătă dimineaţa a avut loc o reuniune între reprezentanţi ai serviciilor vamale ruseşti şi ucraineni, dar fără să ofere precizări.

Crucea Roşie, care nu a participat la reuniune, a confirmat că nu a efectuat încă vreo inspecţie asupra camioanelor ruseşti, aşteptând un acord între cele două părţi.

 

Comenteaza