Cum a scăpat de două dosare penale drogatul care a ucis două persoane în 2 Mai. DIICOT: "Atitudine sinceră", dar prins cu canabis încă de la vârsta de 13 ani

Cum a scăpat de două dosare penale drogatul care a ucis două persoane în 2 Mai. DIICOT: "Atitudine sinceră", dar prins cu canabis încă de la vârsta de 13 ani
| Foto: vlad pascu - Instagram

Cocaină, amfetamină și metamfetamină au fost depistate în corpul celui care a intrat cu mașina într-un grup de 8 tineri care mergeau pe marginea drumului între localitățile 2 Mai și Vama Veche. 2 dintre victime au murit în accident. 

Tânărul de 19 ani pe numele căruia a fost întocmit un dosar de cercetare penală, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de ucidere din culpă, vătămare corporală din culpă, părăsirea locului accidentului și conducerea unui vehicul sub influența alcoolului sau a altor substanțe, avea probleme cu drogurile de la o vârstă fragedă.

DIICOT a anunțat, marți, că pe numele acestuia au fost identificate două dosare penale, "cercetările având ca obiect infracțiuni de deținere, fără drept, de droguri de risc, în vederea consumului propriu", a transmis stirileprotv.ro

Mai exact, la data de 5 aprilie 2017, pe vremea când avea doar 13 ani, Vlad P. "a fost depistat de lucrători din cadrul Direcției Generale de Jandarmi a Municipiului București pe o stradă din Capitală, având asupra sa o foiță de hârtie de culoare alba și o punguță din material plastic transparent conținând cantitatea totală de 0,39 grame canabis".

Acesta s-a ales şi anul trecut cu un alt dosar penal, după ce "a fost depistată de organele de poliție în incinta unui complex comercial din municipiul București având asupra sa un pliculeț din material plastic transparent ce conținea cantitatea de 0,68 grame canabis".

Paradoxal, tânărul a scăpat din nou de probleme, iar DIICOT explică de ce. 

"Prin ordonanța din 21.12.2022 s-a dispus renunțarea la urmărire penală, reținându-se că pentru infracțiunea cercetată legea prevede o pedeapsă cu închisoarea mai mică de 7 ani (infracțiunea de deținere de droguri de risc pentru consum propriu se pedesește cu închisoarea de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă), iar în cauză nu există un interes public în urmărirea faptei în raport cu:
- conținutul faptei (deținerea pentru consum propriu de canabis);
- modul și mijloacele de săvârșirea a faptei (elementul material, deținerea, nu relevă un mod elaborat de comitere a faptei);
- natura drogului deținut (canabis, drog de risc);
- cantitatea redusă a drogului deținut;
- disproporția vădită între cheltuielile pe care le-ar implica desfășurarea procesului penal și gravitatea redusă a faptei;
- circumstanțele personale ale făptuitorului, în vârstă de 18 ani la data săvârșirii faptei, fără antecedente penale și având o atitudine sinceră la momentul constatării faptei".

Soluția adoptată de procuror prin ordonanța menționată a fost confirmată de Tribunalul București la data de 10.01.2023.

"Facem precizarea că, prin ordonanța din 21.12.2022 s-a dispus, în conformitate cu prevederile art. 19 din Legea nr. 143/2000, evaluarea făptuitorului de către specialiști din cadrul Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog din cadrul Agenției Naționale Antidrog, în scopul includerii sale în circuitul integrat de asistență a persoanelor consumatoare de droguri", a precizat DIICOT.

Însă nici tânărul, nici părinţii acestuia nu s-au prezentat niciodată la evaluarea respectivă, programele de consiliere fiind opţionale în România. Programele antidrog nu sunt obligatorii la noi în ţară. 

Amintim că tânărul care s-a urcat drogat la volan și a ucis doi oameni fusese oprit anterior de polițiști, care au găsit în mașina sa inclusiv substanțe suspecte a fi droguri, însă șoferul a fost testat doar pentru consumul de alcool, NU şi pentru droguri, după care a fost lăsat să plece. Câteva ore mai târziu, acesta a intrat într-un grup de 8 tineri între stațiunile Vama Veche și 2 Mai.

Comenteaza