Cum poate atrage sistemul medical din România pacienţi din întreaga Europă, într-o conferinţă la Cluj

Cum poate atrage sistemul medical din România pacienţi din întreaga Europă, într-o conferinţă la Cluj
Sistemul sanitar din România va intra, în luna octombrie a acestui an, sub incidenţa directivei 24/2011 a Uniunii Europene, care se referă la libera circulaţie a pacienţilor în spaţiul comunitar. O dezbatere pe tema problemelor pe care le poate ridica această directivă în România e programată vineri la Cluj.

Intrarea în vigoare a acestei directive presupune dreptul românilor de a se trata în orice stat comunitar, beneficiind de asigurarea obligatorie pe care o plătesc în România. Pe de altă parte, sistemul sanitar românesc ar putea atrage, în cazul în este competitiv, pacienţi din celelalte state membre ale Uniunii Europene prin (turism medical.

Directiva 24/2011 stabileşte modalitatea de plată a serviciilor medicale de care beneficiază pacienţii comunitari, cu respectarea tarifelor fiecărei ţări.

Sindicatul „Solidaritatea Sanitară" Cluj organizează, la Cluj-Napoca, prima conferinţă naţională care are ca scop dezbaterea efectelor pe care această directivă europeană le va avea asupra sistemului nostru sanitar.

"Menţionăm că până în momentul de faţă, România încă nu a asigurat transpunerea textului directivei în legislaţia naţională şi nici nu au fost organizate dezbateri publice, în condiţiile în care contribuabilii români vor fi direct afectaţi de viitorul text de lege", explică organizatorii.

La conferinţa organizată mâine vor participa atât manageri de spitale, cât şi medici, reprezentanţi ai autorităţilor locale, ai organismelor profesionale, reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, parlamentari clujeni, factori de decizie şi salariaţi din unităţile medicale, precum şi preşedintele Federaţiei „Solidaritatea Sanitară" din România, Viorel Rotilă.

 

Etichete
Comenteaza