Cum vrea CE să aducă mai mulţi turişti în Europa; anul trecut, au cheltuit 330 miliarde de euro în UE

Cum vrea CE să aducă mai mulţi turişti în Europa; anul trecut, au cheltuit 330 miliarde de euro în UE
Prin intermediul unei comunicări strategice adoptate pe 7 noiembrie, Comisia Europeană analizează modul în care punerea în aplicare și dezvoltarea politicii comune în materie de vize ar putea contribui la creșterea economică a UE, prin facilitarea oportunităților de călătorie pentru resortisanții țărilor terțe care doresc să viziteze UE.

Cu un total de 18,8 milioane de locuri de muncă în 2011, turismul a devenit unul dintre principalele sectoare generatoare de locuri de muncă în Uniunea Europeană și un factor determinant pentru creștere economică și dezvoltare. În 2011, cheltuielile turiștilor străini s-au ridicat la 330,44 miliarde euro. Conform unor estimări recente, aceste cifre ar putea să crească până la 20,4 milioane de locuri de muncă și la 427,31 miliarde euro în 2022.

În cazul în care vor fi pe deplin exploatate, normele actuale privind vizele ar putea garanta că UE rămâne o destinație atractivă pentru mai mulți turiști/resortisanți ai țărilor terțe și ar stimula de asemenea activitatea economică a UE și crearea de locuri de muncă. Într-adevăr, turismul are un impact considerabil asupra economiei în ansamblul său, prin intermediul cheltuielilor pentru cazare, alimente și băuturi, transport, divertisment, cumpărături, etc.

„Având în vedere încetinirea economică actuală, ar trebui să facem eforturi pentru a crește numărul turiștilor care vin în Europa, asigurând, în același timp, securitatea frontierelor noastre", a declarat comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström. „Facilitarea oportunităților de a vizita Europa pentru persoanele care călătoresc în mod legal și care nu prezintă un risc din punct de vedere al securității nu poate decât să întărească poziția noastră ca destinație turistică numărul unu în lume, aceasta fiind o realizare foarte importantă pentru economia noastră".

„Turismul și facilitarea călătoriilor au fost întotdeauna o prioritate pe agenda mea. Mă bucur foarte mult că excelenta cooperare a serviciilor conduse de doamna Malmström cu serviciile conduse de mine dă roade. Consider că prezenta comunicare este o etapă importantă în ceea ce privește recunoașterea oficială de către Comisie a importanței luării în calcul a considerentelor economice în adoptarea deciziilor privind politica în materie de vize", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Antonio Tajani.

Cifrele arată că numărul de vize eliberate a crescut semnificativ în ultimii ani și că numărul de refuzuri de acordare a vizei rămâne scăzut. Aproximativ 460 000 de vize Schengen au fost emise în India în 2011; numărul acestora a fost de340 000 în 2007. De asemenea, numărul de vize eliberate în China a crescut în mod semnificativ, de la 560 000 de vize în 2008 la 1 026 000 în 2011. În Rusia au fost emise aproximativ 5 152 000 de vize în 2011, față de 3 500 000 în 2007.

Comenteaza