Foto GROPI URIAŞE pentru 224.000 de curcani sacrificaţi din cauza gripei aviare / Românii despre virus: "De ce nu mor porumbeii, de ce nu mor ciorile?"

Au fost săpate gropi uriaşe pentru sute de mii de păsări care vor fi sacrificate la o fermă de curcani, unde au apărut 3 focare de gripă aviară. Unii localnici cred că virusul gripei aviare ar fi real, pe modelul celor care nu au crezut nici în virusul COVID-19. 

A fost declanşată o alertă sanitară în județul Brașov, după ce autoritățile au descoperit 3 focare de gripă aviară, la ferme de creștere a păsărilor din Codlea. 224.000 de curcani vor fi sacrificați la ferma celui mai mare producător de carne de acest tip, din România.

Din imaginile filmate cu drona se observă dimensiunea dezastrului sanitar. La câteva sute de metri de fermele de curcani, excavatoarele au săpat gropi uriașe unde sunt aruncate leșurile păsărilor. Se lucrează la foc continuu încă din weekend, atunci când a fost descoperit primul focar.

„Vorbim de trei focare, dar trei focare care sunt pe aceeași platformă, ceea ce este bine. Aceste focare au fost deja izolate cu ajutorul Inspectoratului Județean de Poliție, Inspectoratului Județean de Jandarmi, Poliția Locală și din Codlea și din Dumbrăvița.

Neștiind care este cauza exactă, pot apărea anumite surprize, dar până în acest moment, de la momentul declanșării, s-au făcut analize și s-au luat probe și de la celelalte ferme de pe platformă și rezultatul este negativ. Pe cele trei focare, vorbim de un efectiv în jur de 224.000 de păsări care vor fi eutanasiate și îngropate”, a declarat Cătălin Văsii, prefectul județului Brașov, citat de publicaţia locală brasov.net

Autoritățile au luat măsuri pentru a limita răspândirea virusului, accesul pe platforma industrială unde funcționează fermele de curcani fiind restricționat. Mașinile care intră și ies din acest perimetru sunt dezinfectate cu substanțe speciale.

Surse din anchetă spun că de vină pentru această situație ar putea fi puii de curcan aduși din Ungaria. Această situație s-a mai repetat în țara noastră, în urmă cu câțiva ani. Sunt localnici care nu cred nici în ruptul capului că virusul ar fi real, la fel cum s-a întâmplat şi în cazul virusului COVID-19, când părerile au fost serios împărţite cu privire la existenţa acestuia.  

„Dacă e real, de ce nu mor porumbeii, de ce nu mor ciorile? Astea de ce nu mor?”, se întreabă un cioban din zonă.
„Mi se pare că așa a fost și cu gripa aviară și cu gripa porcină. Cred că pleacă de la Guvern, de la alte chestii. Eu cred că nu e real”, mai spune un localnic sceptic cu privire la situaţia de la ferma de păsări.  

Ancheta sanitar-veterinară continuă pentru că autoritățile trebuie să stabilească cu exactitate cauza izbucnirii acestor focare de gripă aviară.

Comenteaza