Mareşalului Ion Antonescu i-a fost retras titlul de Doctor Honoris Causa

Mareşalului Ion Antonescu i-a fost retras titlul de Doctor Honoris Causa
| Foto: https://twitter.com/

Universitatea din București a decis miercuri să retragă titlul de Doctor Honoris Causa acordat lui Ion Antonescu, potrivit unui comunicat de presă al instituției.

Retragerea titlului lui Ion Antonescu a fost propusă de Cristian Preda, decanul Facultății de Științe Politice a Universității din București.

Hotărârea a fost luată de Senatul Universității din București, care a justificat măsura prin faptul că Ion Antonescu a fost găsit vinovat de crime de război, fiind condamnat la moarte în data de 17 mai 1946 de către Tribunalul Poporului din București, instanță care a funcționat sub coordonarea Comisiei Aliate de Control, fiind asimilată sistemului de tribunale care au judecat crimele de război ale liderilor Germaniei naziste și Italiei fasciste.

Ion Antonescu rămâne una dintre personalitățile cele mai controversate ale istoriei noastre. În vreme ce unii istorici îl acuză de faptul că a avut o politică antisemită și că s-a aliat cu Hitler, alții spun că reîntregirea teritorială la granița est s-a datorat în mare măsură lui Ion Antonescu.

Conducător al statului român în perioada 6 septembrie 1940 – 23 august 1944, Ion Antonescu a fost apreciat şi denigrat în aceeași măsură atât în epoca sa cât și în zilele noastre.

Comenteaza