Merkel e noul cancelar al Germaniei

Merkel e noul cancelar al Germaniei
Coaliția Angelei Merkel a obținut 42% în alegerile legislative, potrivit estimărilor televiziunilor.

Cancelarul german Angela Merkel a obţinut, duminică, un triumf personal în alegerile legislative, partidul său conservator câştigând peste 42 la sută din voturi, dar ea ar urma să guverneze cu opoziţia, aliatul său liberal neintrând în Bundestag, potrivit estimărilor televiziunilor citate de realitatea.net.

Merkel a primit în 2010 titlul de Doctor Honoris Causa la UBB. ziuadecj.ro a transmis ceremonia live text.

FDP, aliatul liberal al partidului conservator CDU, nu ar fi reuşit să întrunească 5 la sută din voturi pentru a putea intra în Bundestag (Camera inferioară a Parlamentului german), o premieră în istoria Germaniei federale, în timp ce social-democraţii din SPD ar fi obţinut între 26 şi 26,5 la sută din sufragii.

Pentru CDU, acesta este cel mai bun scor obţinut de la Reunificarea Germaniei, în timp ce Merkel este cancelar de două mandate, respectiv de opt ani.

În primele estimări, în timp ce birourile de vot şi-au închis uşile la ora 16.00 GMT (19.00 ora României), partidul antieuro Alternative für Deutschland (AFD) este foarte aproape de a-şi face intrarea în Bundestag, cu 4,8 la sută din voturi, potrivit televiziunii publice ARD.

Verzii germani, care au scăzut în sondaje în ultimele săptămâni, ar fi obţinut un scor departe de aşteptările lor, de 8 la sută, în net recul faţă de recordul înregistrat la alegerile legislative din 2009 (10,7 la sută).

Stânga radicală Die Linke a scăzut, de asemenea, ajungând la 8 la sută, în timp ce în 2009 totalizase 11,9 la sută din voturi.

Primire triumfală pentru Angela Merkel

În ultimul său mare discurs de campanie, lidera conservatoare în vârstă de 59 de ani, care afișa o mină destinsă și era surâzătoare, le-a cerut alegătorilor să-i acorde mandatul pentru ca în următorii patru ani să poată continua să servească Germania, "o țară care este respectată în Europa (...), care își apără interesele în lume, dar care este și prietena multor alte țări", scrie Agerpres.

Angela Merkel, primită într-o atmosferă de sărbătoare la Berlin de aproximativ 4.000 de militanți ai Uniunii Creștin-Democrate (CDU), care agitau pancarte pe care se putea citi 'Angie', are toate șansele de a fi aleasă duminică pentru un al treilea mandat de cancelar.

Deși ar putea fi aleasă cancelar, Angela Merkel ar putea să fie nevoită să renunțe la coaliția cu liberalii din cadrul FDP. În această circumstanță, ea ar putea fi constrânsă să guverneze alături de adversarii social-democrați.

Un ultim sondaj publicat sâmbătă indică faptul că CDU dispune de 39% din intențiile de vot, în timp ce FDP ar avea doar 6%. Astfel, este probabil ca aceste două formațiuni politice să nu poată să obțină majoritatea absolută necesară pentru a guverna Germania împreună. Partidul Social-Democrat (SPD), al rivalului său Peer Steinbrück, este creditat cu 26% din intențiile de vot, iar Verzii ar dispune de încă 9%.

În acest context preelectoral dificil pentru alianța sa, Angela Merkel nu a făcut nicio referire directă, sâmbătă, la FDP. Ea s-a mulțumit doar să spună că i-ar plăcea să se mențină această coaliție.

Comenteaza