Mesaj din guvernul Ungariei: „Ţinutul Secuiesc, unitar şi indivizibil”

Mesaj din guvernul Ungariei:  „Ţinutul Secuiesc, unitar şi indivizibil”
Secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, continuă să agite stindardul autonomiei Ţinutului Secuiesc.

Prezent la inaugurarea unei porţi care ar marca intrarea în secuime, Nemeth Zsolt a afirmat că Ţinutul Secuiesc e o regiune unitară şi indivizibilă şi că acest lucru va fi recunoscut, în cele din urmă, şi de autorităţile româneşti. Nemeth s-a mai afirmat anul acesta când a cerut tuturor primăriilor din Ungaria să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc.


„Poate că noul plan de reorganizare administrativă nu ia în calcul acest lucru, însă Ţinutul Secuiesc este o regiune unitară şi indivizibilă. Va veni o vreme când acest lucru va fi recunoscut prin trasarea liniilor de reorganizare administrativă", a declarat Nemeth la Leordeni, unde a participat la inaugurarea unei porţi care ar marca simbolic intrarea în Ţinutul Secuiesc. Secretar de stat în Ministerul de Externe al Ungariei, Nemeth a generat un veritabil scandal diplomatic atunci când a solicitat tuturor primăriilor din ţara vecină să arboreze steagul Ţinutului Secuiesc, ca replică la ceea ce el a numit „agresiunea simbolică" a autorităţilor române, care au interzis arborarea aceluiaşi simbol pe primăriile din România. Urmare a declaraţiilor lui Nemeth, ambasadorul Ungariei la Bucureşti a fost convocat la sediul Ministerului de Externe al României pentru a da explicaţii.

Vicepreşedintele PNL, preşedintele consiliului judeţean Horea Uioreanu, crede că Ministerul de Externe al României trebuie să reacţioneze mai hotărât împotriva oficialităţilor din Ungaria care fac astfel de declaraţii pe teritoriul României. „Eu am mai spus-o nu o dată, tot felul de autorităţi de peste graniţă vin în România şi debitează tot felul de tâmpenii. Cred că Ministerul de Externe trebuie să ia măsuri o dat şi o dată, pentru că altfel aştia vin debitează tot felul de bazaconii şi noi trebuie să le înghiţim. Cât despre poarta aia pe care au inaugurat-o, nu ştiu dacă e de intrare sau de ieşire, vom vedea", a declarat Uioreanu.

La rândul său, preşedintele PSD Cluj-Napoca, Mircea Jorj, crede că e necesară, din nou, o reacţie din partea Ministerului român de Externe. „Cred că şi de această dată, Ministerul de externe trebuie să solicite un punct de vedere Ministerului de Externe al Ungariei, care trebuie să explice dacă declaraţiile acestui demnitar al statului ungar sunt asumate de Guvernul Ungariei. Cum îşi permite un oficial al altui stat să facă astfel de declaraţii? Ăsta este amestec în treburile interne ale statului român. Acest domn nu e la prima manifestare de acest fel, or, având funcţie de demnitar al guvernului maghiar, demersul lui nu poate fi considerat unul personal. Guvernul Ungariei trebuie să spună dacă îşi asumă declaraţiile acestui domn sau, dacă nu, singurul mod în care executivul ţării vecine poate ieşi cu faţa curată este să-l elibereze din funcţie pentru că pune în pericol relaţiile de bună vecinătate cu România", a afirmat Jorj. Preşedintele PDL Cluj, Daniel Buda, este de părere că declaraţiile oficialului maghiar nu ar mai merita să fie luate în seamă. „Atâta vreme cât România are o Constituţie care defineşte foarte clar limitele suveranităţii şi principiile împărţirii administrativ-teritoriale, oricine e liber să spună ce vrea. Nemeth Zsolt ne-a obişnuit deja cu astfel de declaraţii în care nici el nu crede, astfel încât nu merită băgat în seamă", a comentat Buda.

Liderul UDMR Cluj, deputatul Mate Andras Levente, crede că vorbele lui Nemeth au venit ca o replică la afirmaţiile vicepremierului Liviu Dragnea, care avansa, la un moment dat, ipoteza împărţirii regiunii Centru în două sub-regiuni, una formată din judeţele Braşov, Harghita şi Covasna, iar cealaltă, din judeţele Sibiu, Mureş şi Alba, ceea ce ar echivala cu o scindare administrativă a teritoriul revendicat drept Ţinut Secuiesc. „Adevărul este că există o istorie şi cred că şi un viitor al Ţinutului Secuiesc, iar acest lucru nu-l poate nega şi nici ignora nimeni, dar aceste lucruri trebuie să le rezolvăm aici, în ţară şi nu cu intervenţii de peste hotare", a declarat Mate.

Etichete
Comenteaza