Mesajele RO-ALERT în cazul atacurilor de la granița cu Ucraina, trimise în mai multe localități: "Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri"

Mesajele RO-ALERT în cazul atacurilor de la granița cu Ucraina, trimise în mai multe localități: "Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri"

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a extins aria de transmitere a mesajelor RO-ALERT pentru a preveni populaţia cu privire la pericolul căderii unor aparate de zbor de mici dimensiuni folosite de Rusia în atacurile asupra Ucrainei.

Aria de transmitere a mesajelor RO-ALERT pentru a preveni populaţia cu privire la pericolul căderii în localităţile din judeţul Tulcea a unor aparate de zbor de mici dimensiuni folosite de Rusia în atacurile asupra porturilor dunărene din Ucraina, a fost extinsă.

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta, dacă până la mijlocul săptămânii trecute doar populaţia din opt localităţi tulcene primea mesaje RO-ALERT - Isaccea şi comunele Luncaviţa, Grindu, Ceatalchioi, Chilia, Somova, Pardina şi Văcăreni -, în noaptea de duminică spre luni aceste mesaje au fost transmise şi populaţiei din Tulcea şi Mineri.

În urma mesajelor primite, persoane din Tulcea, Mineri şi Somova au sunat la numărul unic de urgenţă 112 pentru a se lămuri cu privire la avertismentul autorităţilor, potrivit ISU.

"Au fost câteva apeluri noaptea trecută la 112 mai mult pentru a cere informaţii cu privire la acest mesaj. Celor care au sunat li s-a transmis că este un mesaj de informare şi că nu trebuie să se sperie ori să intre în panică", a menţionat purtătorul de cuvânt al ISU Delta, Daniel Năstase, potrivit Agerpres.

În mesajul RO-ALERT, populaţia este avertizată cu privire la posibilitatea căderii unor obiecte din spaţiul aerian şi este îndemnată să-şi păstreze calmul şi să se protejeze în beciuri sau adăposturi de protecţie civilă: "Păstrați-vă calmul! Adăpostiți-vă în beciuri sau adăposturi de protecție civilă. În lipsa unui adăpost, rămâne-ți în interiorul casei, departe de geamuri și pereți exteriori".

În lipsa unui adăpost, oamenii trebuie să rămână în interiorul casei, departe de geamuri şi pereţi exteriori.

Comenteaza