O româncă printre astronauții care au simulat viața pe Marte. Află povestea Ancăi Șelariu, care a petrecut 378 de zile în izolare

O româncă printre astronauții care au simulat viața pe Marte. Află povestea Ancăi Șelariu, care a petrecut 378 de zile în izolare
| Foto: observatornews.ro

Anca Șelariu, o cercetătoare româncă, și-a încheiat recent o misiune extraordinară de simulare a vieții pe Marte. 

Alături de trei astronauți NASA, Anca a petrecut 378 de zile într-o capsulă izolată din Texas, recreând cu fidelitate condițiile dure ale Planetei Roșii.

Viața într-o Capsulă Marțiană

Experiența a avut loc în cadrul proiectului CHAPEA (Crew Health and Performance Exploration Analog), desfășurat la Johnson Space Center. Echipa a trăit într-un habitat izolat, cu o suprafață de 158 de metri pătrați, construit pentru a simula mediul marțian. Pe parcursul celor peste un an de izolare, Anca și colegii săi au cultivat legume, au simulat ieșiri pe nisipul roșu specific planetei Marte și au lucrat sub stresul unei comunicări întârziate cu Pământul.

Provocările Simulării

Una dintre cele mai mari provocări a fost adaptarea la comunicarea încetinită, reprezentativă pentru întârzierea de semnal între Pământ și Marte, care poate varia de la 4 la 24 de minute. De asemenea, echipa a trebuit să gestioneze resurse limitate, să își asigure supraviețuirea și să rămână productivă în condiții de izolare extremă. Aceste condiții au fost concepute pentru a testa reziliența fizică și mentală a echipajului în pregătirea pentru viitoarele misiuni pe Marte.

Reușita Echipei

După ieșirea din capsulă, Anca și colegii ei au fost întâmpinați cu entuziasm de către oficialii NASA și echipa de suport. "Această misiune ne-a oferit o înțelegere profundă a provocărilor pe care le vom înfrunta pe Marte și a modului în care putem pregăti echipajele pentru aceste misiuni viitoare," a declarat Anca Șelariu.

Impactul și Viitorul

Misiunea CHAPEA este o parte crucială a eforturilor NASA de a se pregăti pentru explorarea umană a planetei Marte, pe care agenția speră să o realizeze până la sfârșitul deceniului următor. În cadrul acestei simulări, echipa a adunat date valoroase despre sănătatea și performanța umană în medii extreme, care vor fi esențiale pentru planificarea și succesul viitoarelor misiuni interplanetare.

România în Spațiul Cosmic

Anca Șelariu, prin participarea ei la acest proiect ambițios, aduce o contribuție semnificativă la explorarea spațială și poziționează România pe harta cercetării internaționale. "Sunt mândră să reprezint România în această călătorie extraordinară și sper că eforturile noastre vor inspira generațiile viitoare să se implice în știință și explorare spațială," a spus Anca la încheierea misiunii, potrivit observatornews.ro.

Comenteaza