Pedepse cu închisoare pentru abuzarea pieţei financiare

Pedepse cu închisoare pentru abuzarea pieţei financiare
Judecătorii care vor impune pedepsele maxime din statele lor pentru infracţiuni serioase vor fi obligaţi să prevadă cel puţin patru ani de închisoare, conform propunerilor aprobate de Parlamentul European.

Aceste reguli au ca obiectiv recâştigarea încrederii în pieţele financiare din Uniunea Europeană (UE) şi protejarea investitorilor, pasul următor fiind aprobarea lor de către statele membre. "Votul de astăzi este un mare pas înainte pentru a ajuta tribunalele din UE să pedepsească abuzarea pieţei. Este prima lege care introduce pedepse penale dure la nivel UE pentru abuzarea pieţei, cu o pedeapsă cu închisoarea de minim patru ani pentru infracţiuni serioase cum ar fi abuzarea sau manipularea pieţei. Acuzaţii privind manipularea pieţei apar acum pe pieţele petrolului, gazelor, monedelor străine", a spus Arlene McCarthy, raportor al Comisiei Europene pentru afaceri economice şi monetare. Propunerea legislativă prevede pedepse penale mai mari, inclusiv închisoare, pentru abuzarea gravă a pieţei, cum ar fi transmiterea ilegală de informaţii, manipulare, tranzacţii bazate pe informaţii din interior, incitare, ajutorare sau complicitate. Toate statele membre vor fi obligate să ceară judecătorilor să aplice sentinţe de minimum patru ani în închisoare pentru cele mai grave forme de abuzare sau manipulare a pieţei, precum şi de minimum doi ani pentru transmitere ilegală a informaţiilor. Infracţiunile vor include implicarea într-o tranzacţie sau depunerea unui ordin care dă semnale false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul unuia sau mai multor instrumente financiare sau care oferă informaţii false sau înşelătoare pentru manipularea calculării unor referinţe.

Abuzarea pieţei care poate fi pedepsită cu patru ani închisoare include cazurile în care informaţii din interior sunt utilizate cu scopul de a vinde sau a cumpăra instrumente financiare sau de a anula sau a modifica un ordin.

Comenteaza