Povestea unei familii din România, terorizată de regimul Ceauşescu, prezentată în The Guardian

Povestea unei familii din România, terorizată de regimul Ceauşescu, prezentată în The Guardian
Povestea de viaţă a poetei românce Carmen Bugan, a cărei familie a fost terorizată de regimul Ceauşescu în anii '80, este prezentată pe larg într-un articol publicat în The Guardian

Noaptea, tatăl lui Carmen Bugan critica regimul totalitarist al lui Nicolae Ceauşescu, compunând pe o maşină de scris pamflete în favoarea democraţiei. După aceea, el îngropa maşina de scris în grădină. Însă, într-o bună zi, el a renunţat la acea măsură de precauţie.

În 1983, tatăl ei, Ion, şi-a pus cel mai bun costum şi a plecat la Bucureşti, într-o călătorie care avea să schimbe pentru totdeauna destinul familiei sale. Şi-a parcat maşina - o Dacie roşie - pe o stradă aglomerată şi a montat pe ea câteva pancarte. "Criminalule, nu vrem ca tu să ne conduci!", scria pe una dintre ele. "Ce aperi mai mult, dinastia Ceauşescu sau drepturile şi libertăţile omului?", scria pe o alta, în care acuza armata, justiţia şi poliţia comunistă.

România se afla pe atunci în plin regim totalitar al lui Ceauşescu. Acasă, Carmen, în vârstă de 12 ani, era convinsă că protestul tatălui ei se va încheia prin moartea acestuia. "Eram convinsă că era o misiune sinucigaşă. M-am simţit abandonată. Nu eram chiar pregătită să îmi sacrific tatăl pentru un ideal politic, oricare ar fi fost acesta", îşi aminteşte poeta Carmen Bugan.

Citește materialul integral aici.

Etichete
Comenteaza