Predoiu: Raportul MCV seamănă foarte mult cu o cursă cu obstacole, dusă bine şi ratată la final

Predoiu: Raportul MCV seamănă foarte mult cu o cursă cu obstacole, dusă bine şi ratată la final
Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, astăzi, la RFI, că Raportul privind MCV seamănă foarte mult cu o cursă cu obstacole, dusă bine şi ratată pe ultima sută de metri, iar cei care critică documentul Comisiei Europene ar trebui să fie mai degrabă "preocupaţi" decât "indignaţi".

"Comisia Europeană nu ar fi făcut acest pas hotărât şi destul de tranşant, chiar la limita uzanţelor diplomatice, dacă nu ar fi observat derapaje majore. Niciodată într-un raport de ţară nu s-a venit cu astfel de recomandări, atât de precise, atât de punctuale, atât de ţintite. Aceste recomandări înainte de a ne indigna, ar trebui să ne preocupe. Adică înainte de a vedea paiul din ochiul altuia, ar trebui să ne vedem bârna din propriul ochi", a susţinut Cătălin Predoiu.

Potrivit fostului demnitar, este important ca România să nu ajungă în "prăpastia" de care vorbea Comisia Europeană.

Raportul privind Mecanismul de Cooperare şi Verificare, dat publicităţii miercuri, arată că există îndoieli serioase privind statul de drept în România. "Este cea mai gravă formulare din cuprinsul raportului şi reacţiile din ţară, din străinătate, din sistemul judiciar, de la vârful CSM, dar şi din mediul politic intern şi internaţional arată că e vorba de o problemă serioasă. Vizează o valoare fundamentală, statul de drept, regula de drept, care stă la baza construcţiei Uniunii Europene", a declarat, la RFI, Predoiu.

Cătălin Predoiu propune o "resetare" a situaţiei din ţară şi un "angajament politic între toate partidele reprezentate în Parlament".

"Părerea mea ar fi să se reseteze aceste întâmplări, să se ia toate măsurile de îndreptare, astfel încât cadrul legislativ să reintre în ordinea constituţională, mă refer la cel recent adoptat şi mai departe să se construiască un soi de angajament politic între toate partidele reprezentate în Parlament, prin care să se sprijine acest Mecanism de Cooperare şi Verificare şi să se constituie o bază solidă pentru măsuri concrete de implementare, de continuare a reformelor, aşa cum au fost de altfel gândite şi duse bine până într-un anumit punct", a susţinut Cătălin Predoiu, ministru al Justiţiei din 29 februarie 2008, până în 4 mai 2012.

Totodată, Cătălin Predoiu a spus că "acest raport seamănă foarte mult cu o cursă cu obstacole, dusă bine şi ratată pe ultima sută de metri".

"Acest lucru este regretabil şi păgubitor pentru noi, ne costă politic, după cum vedem începe să ne coste şi economic şi ne costă şi din punct de vedere al credibilităţii. Este important să nu ajungem până în punctul în care să ne coste geo-politic. Adică să nu ajungem în prăpastia de care vorbea ieri (miercuri) Comisia Europeană, un cuvânt foarte sugestiv, extrem de tranşant, care trebuie să ne trezească. A ajunge în prăpastie înseamnă practic a pune în discuţie votul nostru în Consiliul European sau chiar mai rău de-atât", a explicat fostul demnitar.

 

Comenteaza