Proteste de amploare în Grecia: Zeci de mii de oameni denunţă, în Atena şi Salonic, condiţiile impuse de creditorii externi

Proteste de amploare în Grecia: Zeci de mii de oameni denunţă, în Atena şi Salonic, condiţiile impuse de creditorii externi
Aproximativ 20.000 de persoane au protestat luni seară, în oraşele Atena şi Salonic, faţă de măsurile de austeritate propuse Greciei de creditorii internaţionali pentru a continua planul de asistenţă financiară, în timp ce presa a publicat întrebarea care va fi supusă referendumului.

Potrivit publicaţiei Ekathimerini, circa 15.000 de oameni sunt în Piaţa Syntagma din Atena pentru a exprima susţinere faţă de Guvernul premierului de extremă-stânga Alexis Tsipras.

Alte 5.000 de persoane s-au adunat în centrul oraşului Salonic, situat în nordul Greciei, pentru a denunţa măsurile de austeritate propuse de Grupul Bruxelles - format din Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Manifestanţii susţin respingerea, prin referendum, a reformelor propuse de creditorii internaţionali, pe care îi acuză de "şantaj".

"Vieţile noastre nu aparţin creditorilor!" - se poate citi pe pancartele manifestanţilor.

Liderii europeni le-au cerut grecilor să voteze în favoarea măsurilor de austeritate, avertizând că un vot negativ poate duce la excluderea Greciei din zona euro.

Întrebarea care va fi adresată la referendumul programat duminică este următoarea: "Ar trebui acceptată propunerea formulată către Eurogrup, pe 25 iunie, de Comisia Europeană, de Banca Centrală Europeană şi de Fondul Monetar Internaţional?"

Prima căsuţă pe buletinul de referendum va fi "nu", iar a doua "da".

Creditorii internaţionali cer Greciei reforma pensiilor, modificarea legislaţiei muncii şi reducerea deficitului bugetar.

Grecia va intra în incapacitate de plăţi, la 1 iulie, prin neachitarea unei tranşe de 1,6 miliarde de euro către FMI.

 

Comenteaza