Proteste violente la Kiev: Protestatarii s-au bătut cu forțele de ordine

Proteste violente la Kiev: Protestatarii s-au bătut cu forțele de ordine
Haosul a domnit duminică în Piaţa Independenţei din Kiev unde mii de protestatari pro-europeni s-au ciocnit cu forţele de ordine. Manifestanţii au aruncat cu sticle incendiare şi pietre în poliţişti, iar aceştia au ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă. Culmea, de furia mulţimii n-a scăpat nici unul dintre liderii proeminenţi ai mişcării de contestare, fostul pugilist Vitali Klitschko.

Mii de tineri care participau la protest au plecat în marş către sediul guvernului unde au încercat să treacă de cordoanele de securitate. Vitali Klitschko, aflat printre ei, a încercat să mai liniştească spiritele, dar manifestanţii l-au redus la tăcere cu un extinctor. Apoi, demonstraţia a degenerat într-o confruntare violentă care a continuat şi după lăsarea întunericului. Protestatarii, înarmaţi cu bâte, bucăţi din caldarâm şi sticle incendiare au atacat forţele de ordine.

Zeci de poliţişti au fost răniţi. Mulţi dintre aceştia au suferit arsuri după ce au fost atacaţi cu sticle incendiare.

Liderii opoziţiei au anunţat constituirea unei Adunări a Poporului şi au solicitat organizarea de alegeri.

Mişcarea de contestare a regimului a început în noiembrie, atunci când Viktor Ianukovici a refuzat să semneze un acord de asociere cu Uniunea Europeană, în favoarea unei apropieri de Moscova.

 

 

Comenteaza