Purtătorul de cuvânt al lui Orban: "Ungaria şi România sunt ambele interesate de reducerea tensiunilor"

Purtătorul de cuvânt al lui Orban:
Detensionarea situaţiei între Ungaria şi România este în interesul ambelor ţări, a declarat duminică purtătorul de cuvânt al premierului ungar Viktor Orban, referindu-se la recentele discuţii dintre acesta şi preşedintele român Traian Băsescu, relatează MTI.

În cadrul unei întâlniri, joi, la Bruxelles, Orban şi Băsescu au fost de acord că "aplanarea tensiunilor şi reducerea importanţei conflictului" sunt în interesul comun, a declarat Bertalan Havasi.

Potrivit presei româneşti, Băsescu a declarat duminică după-amiază că ar fi "iresponsabil" să se folosească recenta dispută dintre Ungaria şi România "pentru a incita sentimentele naţionaliste". Băsescu a declarat că i-a spus lui Orban "uşor, uşor cu pianul pe scări în problema naţionalistă" şi a adăugat că premierul ungar a reacţionat pozitiv.

Băsescu a sugerat că problemele economice sunt mult mai importante pentru ţara sa decât restricţiile privind folosirea simbolurilor etnice, criticată de Ungaria, potrivit MTI.

"Sigur că niciodată nu voi încuraja utilizarea unor însemne ilegale pe instituţiile statului român", a declarat el, referindu-se la steagul secuiesc.

"Ţi-am dat steagul jos, nene, poţi să-l pui la tine în curte, poţi să ţi-l pui în week-end, poţi să-l pui unde vrei, dar nu pe instituţii ale statului. Deci se puteau face lucrurile mult mai decent şi fără a profita pentru a încerca să mutăm problemele reale ale românilor într-un spaţiu uşor de inflamat, cum este cel naţionalist în perioad de criză", a argumentat Băsescu.

Comenteaza