Raport MCV: Preşedintele, Guvernul şi Parlamentul să garanteze stabilitatea ordinii constituţionale

Raport MCV: Preşedintele, Guvernul şi Parlamentul să garanteze stabilitatea ordinii constituţionale
Comisia Europeană atrage atenţia, în raportul privind MCV dat publicităţii miercuri, că este esenţial ca preşedintele, Guvernul şi Parlamentul să garanteze stabilitatea ordinii constituţionale, iar partidele politice ar trebui să depună eforturi pentru reducerea polarizării sistemului politic.

Raportul menţionează că una dintre principalele preocupări exprimate de Comisie în luna iulie 2012 a fost stabilitatea ordinii constituţionale.

CE precizează că rolul Curţii Constituţionale este deosebit de important în această privinţă.

"Competenţele Curţii Constituţionale în materie de verificare a constituţionalităţii hotărârilor adoptate de Parlament au fost efectiv reinstituite prin intermediul hotărârilor Curţii Constituţionale, iar Ordonanţa de urgenţă nr. 38 este, prin urmare, «de facto» neaplicabilă. Abrogarea Ordonanţei de urgenţă nr. 41 a asigurat respectarea hotărârilor Curții privind cvorumul necesar în caz de referendum. Faptul că hotărârea definitivă a Curţii Constituţionale privind valabilitatea referendumului din data de 29 iulie a fost respectată a fost un semnal important că normele constituţionale nu mai erau puse sub semnul întrebării", se arată în document.

CE precizează că "un alt motiv de preocupare" a fost recurgerea la ordonanţe de urgenţă, o preocupare împărtăşită de Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei.

"Utilizarea acestei competenţe la începutul lunii iulie a jucat un rol important în ceea ce priveşte preocupările legate de eludarea normelor constituţionale", arată Comisia.

Aceasta aminteşte că Guvernul României s-a angajat să recurgă la ordonanţe de urgenţă strict în situaţiile prevăzute de Constituţie şi numai în caz de urgenţă.

"În ultimele luni au existat mai puţine motive de preocupare cu privire la acest aspect, iar începerea activităţii unui nou Parlament, cu o majoritate clară, ar trebui să contribuie la consolidarea procedurilor legislative ordinare ca mod corect de legiferare", se arată în raport.

Comisia ia notă de faptul că toate actele, inclusiv hotărârile Curţii Constituţionale, "par să fi fost publicate în timp util în Monitorul Oficial".

"Rezumând cele de mai sus, locul Constituţiei şi al Curţii Constituţionale a fost restabilit, în conformitate cu recomandările Comisiei. Cu toate acestea, este esenţial ca Preşedintele, noul Guvern şi noul Parlament să garanteze stabilitatea ordinii constituţionale şi toate partidele politice ar trebui să depună eforturi pentru reducerea polarizării sistemului politic", concluzionează Comisia Europeană.

 

Etichete
Comenteaza