Război civil la graniţa României

Război civil la graniţa României
În ziua în care preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, promitea un armistiţiu, tensiunile au explodat la Kiev.

Noi confruntări au izbucnit azi între protestatarii care cer demisia preşedintelui şi forţele de ordine, acestea din urmă fiind împinse de pe poziţiile ocupate marţi noapte şi miercuri dimineaţă în Piaţa Independenţei.

Zeci de oameni au murit. CNN citează un reprezentant al serviciului medical al protestatarilor care avansează cifra neconfirmată de 100 de morţi. Sute de oameni au fost răniţi şi 50 de poliţişti au fost luaţi prizonieri de manifestanţi. În piaţă se folosea muniţie de război, anunţă jurnaliştii aflaţi la faţa locului. Potrivit agenţiei de presă Reuters, ministrul ucrainean de Interne ar fi dat poliţiei arme şi permisiunea să tragă. Corespondentul special al REALITATEA TV, Dragoş Sasu a spus că jurnaliştii sunt o ţintă la Kiev. "A fost o zi dificilă pentru jurnalişti. Dimineaţă am mers până la prima baricadă, noi jurnaliştii eram între protestatari şi forţele de ordine. Se trăgea. S-a tras asupra unui geam de la hotelul în care noi ne aflam. Incidentul nu a fost confirmat de autorităţi, ci doar din relatările martorilor. Protestatarii au blocat intrarea în hotel", a transmis Sasu.

"În jurul orei 9:00 a început nebunia, chiar în zona hotelului în care ne aflăm. Am observat că poliţiştii încep să se retragă. Am văzut persoane înarmate, am văzut pistoale, puşti, armament greu, s-au folosit gloanţe de cauciuc, dar şi gloanţe reale. În zona în care mă aflu sunt cel puţin zece persoane decedate. Doi colegi jurnalişti au fost împuşcaţi prin geam în camera de hotel. Este o situaţie tragică. Hotelul în care ne aflăm noi este ocupat de protestatari, ne referim la zona de la hotel unde a fost improvizat un spital. Este o ură a protestatarilor faţă de poliţişti şi invers. Tunurile de apă s-au folosit toată noaptea" transmite Sasu. Reporterul şi operatorul Mihai Angiu se aflau în hotelul Ucraina, chiar în mijlocul violenţelor, fiind blocaţi de baricadele ridicate de protestatari. Holul hotelului a fost transformat în spital de campanie pentru sutele de răniţi de la faţa locului.

Întâlnirea dintre preşedintele Ianukovici şi miniştrii de Externe ai Germaniei, Franţei şi Poloniei s-a încheiat în cursul serii de ieri. Diplomaţii se întâlnesc cu liderii opoziţiei, pentru a testa un eventual acord discutat cu şeful statului. În paralel, un emisar al Kremlinului urma să ajungă la Kiev. Mai multe administraţii regionale din vestul Ucrainei s-au declarat "libere" de controlul administraţiei preşedintelui Ianukovici. Un tren cu 500 de poliţişti a fost oprit din drum spre Kiev de un grup de 50 de activişti ai opoziţiei, a anunat Interfax, Ucraina, care îl citează pe unul din membrii partidului Iuliei Timoşenko. Primarul Kievului a anunţat joi că părăseşte partidul preşedintelui Ianukovici în semn de protest faţă de "baia de sânge şi lupta fratricidă" din centrul capitalei ucrainene, a relatat AFP. "Sunt pregătit să fac totul pentru a opri lupta fratricidă şi baia de sânge din inima Ucrainei, în Piaţa Independenţei. Viaţa umană trebuie să fie valoarea superioară în ţara noastră şi nimic nu trebuie să contrazică acest principiu", a declarat Volodimir Makeienko, adăugând că părăseşte Partidul Regiunilor, aflat la putere.

Etichete
Comenteaza