Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Ucraina a cerut oprirea "agresiunii" ruse. SUA solicită retragerea trupelor ruse din Crimeea

Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate ONU. Ucraina a cerut oprirea
Consiliul de Securitate al Naţiunilor Unite s-a întrunit în reuniune de urgenţă, sâmbătă seara, pe tema situaţiei din Ucraina, în contextul ameninţărilor Rusiei cu o intervenţie militară, afirmă surse oficiale. Ucraina a cerut Consiliului să oprească "agresiunea" rusă.

Ambasadoarea Statelor Unite la ONU, Samantha Power, a cerut, sâmbătă, în cadrul unei reuniuni de urgenţă a Consiliului de Securitate, la New York, retragerea trupelor ruse din Crimeea şi a sugerat trimiterea unor "observatori internaţionali" în Ucraina.

"A venit timpul ca Rusia pună capăt intervenţiei sale" în Ucraina, a afirmat Power în faţa Consiliului, care s-a reunit pentru a asculta un apel "la solidaritate faţă de naţiunea ucraineană", adresat de reprezentantul acestei ţări la Naţiunile Unite.

"Mesajul (Washingtonului) pentru preşedintele (rus Vladimir) Putin este: retrageţi-vă trupele şi începeţi un dialog internaţional", a declarat ea în faţa presei, la finalul reuniunii.

În opinia ambasadoarei americane, "acţiunile Rusiei în Ucraina încalcă suveranitatea acestei ţări şi ameninţă pacea şi securitatea".

Ea a solicitat totodată trimiterea unei misiuni internaţionale de mediere în Crimeea.

Rezumând discuţiile purtate în cadrul reuniunii, ambasadoarea Luxemburgului, Sylvie Lucas, care prezidează Consiliul în martie, a explicat că cele 15 ţări membre au "subliniat necesitatea reducerii tensiunilor" şi lansării de urgenţă a unei medieri internaţionale.

Ambasadorul britanic, Mark Lyall Grant, a denunţat consolidarea prezenţei armate ruse în Crimeea. El a afirmat că Rusia nu a oferit "nicio justificare pentru activităţile sale militare din Crimeea sau din restul Ucrainei". "Suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei nu sunt negociabile", a insistat el.

 

Comenteaza