S-au deschis primele birouri de vot în SUA în vederea alegerilor prezidenţiale

S-au deschis primele birouri de vot în SUA în vederea alegerilor prezidenţiale
Primele birouri de vot s-au deschis în nouă state americane, marţi dimineaţa, la ora 06.00 (13.00 ora României) în vederea alegerilor prezidenţiale, în cadrul cărora se confruntă Barack Obama şi republicanul Mitt Romney, transmite AFP.

Alegătorii au început să voteze în Virginia, Connecticut, Indiana, Kentucky, Maine, New Hampshire, New Jersey, New York şi Vermont. Birourile de vot din alte state se vor deschide mai târziu, în cursul dimineţii, în timp ce în total sunt chemaţi la urne 200 de milioane de alegători.

Americanii votează, de asemenea, pentru Congres şi diverse referendumuri locale.

Astfel, aproximativ 150 de persoane stăteau deja la coadă în frig încă de dimineaţă în faţa unei secţii de votare din Alexandria, în Virginia, unul dintre faimoasele state-cheie susceptibile să încline balanţa de o parte sau de alta.

Mese, computere şi pupitre au fost instalate în acest birou de vot care, în mod normal, este o cazarmă de pompieri, iar primii alegători au votat alături de uniforme de pompieri expuse pe pereţi.

"Sunt aici pentru a celebra democraţia", declară Mike, unul dintre primii votanţi care nu a vrut să îşi spună numele de familie.

Aşa cum este tradiţia, satul Dixville Notch, din New Hampshire, a făcut notă discordantă şi şi-a deschis urnele la miezul nopţii. Pentru prima dată, cei doi candidaţi sunt la egalitate, Obama şi Romney obţinând fiecare câte cinci voturi.

În plus, mai multe milioane de americani au votat deja anticipat.

Toate statele dispun de vot anticipat, sub o formă mai mult sau mai puţin dezvoltată, ceea ce le permite alegătorilor să trimită buletinele prin poştă sau să le depună în urne fără să aştepte data de 6 noiembrie.

În 2008, aproximativ 30 la sută dintre alegători au profitat de această posibilitate, iar acest an preşedintele în exerciţiu a votat la 25 octombrie în fieful său din Chicago (Illinois, nord).

 

Comenteaza