“Sediul central al FMI s-ar putea muta de la Washington la Beijing”

“Sediul central al FMI s-ar putea muta de la Washington la Beijing”
Creșterea influenței Chinei în economia mondială ar putea determina, într-o zi, mutarea sediului central al Fondului Monetar Internațional (FMI) de la Washinton, la Beijing, a declarat, la Londra, Christina Lagarde, directorul general al instituției financiare internaționale.

Regulile FMI prevăd ca sediul central al instituției să fie stabilit în țara care este cel mai mare acționar. De la înființarea instituției, acum 70 de ani, în această situație s-a aflat, fără întrerupere, Statele Unite ale Americii. Christine Lagarde a precizat că SUA încă sunt cel mai mare contributor al fondului, "dar la cum merg lucrurile nu m-ar mira ca într-o zi FMI să aibă sediul central la Beijing".

Directorul general al FMI a precizat că Fondul a avut relații bune cu China, cea de-a doua mare economie a lumii și a lăudat eforturile guvernului de la Beijing de a lupta împotriva corupției. Ea a avut cuvinte mai puțin laudative la adresa Statelor Unite, care evită să aprobe un plan care ar da statelor emergente mai multă influență în cadrul Fondului și ar adduce China în poziția a treia între cele mai mari state member. Lagarde a spus că există "frustrare în țări precum China, Brazilia, India față de lipsa progresului în reformaraea FMI prin adoptarea unor măsuri care ar da economiilor emergente o voce mai puternică, o o participație mai mare în cadrul instituției, frustrare pe care o împărtășesc".

 

Comenteaza