Socialiştii din Budapesta îşi pun cenuşă în cap pentru voturile din Transilvania

Socialiştii din Budapesta îşi pun cenuşă în cap pentru voturile din Transilvania
Aceştia încearcă să câştige simpatia noilor alegători maghiari din afara graniţelor, deşi acum opt ani le-au refuzat accesul la dubla cetăţenie.

Conducerea Partidului Socialist Maghiar (MSZP) şi-a ţinut ieri, la Cluj-Napoca, prima şedinţă desfăşurată în afara graniţelor Ungariei. Cu această ocazie a fost adoptat un program politic al MSZP pentru comunităţile maghiare din diaspora. Preşedintele MSZP, Mesterhazy Attila, şi-a cerut scuze pentru că, în 2008, partidul său, aflat la guvernare, s-a opus acordării dublei cetăţenii. Între timp, însă, maghiarii din diaspora au obţinut-o de la premierul FIDESZ Orban Viktor şi vor vota la alegerile parlamentare din Ungaria de anul viitor.

„Am ales simbolic Clujul, pentru această primă şedinţă în afara graniţelor, pentru importanţa istorică şi culturală pe care acest oraş o are pentru comunitatea maghiară", a spus Mesterhazy. El şi-a început discursul ţinut în faţa presei clujene cerându-şi scuze. „În 5 decembrie 2004, MSZP a răspuns greşit la o problemă pusă greşit, iar gestul nostru de atunci a dăunat relaţiilor maghiaro-maghiare. A fost o decizie politică eronată pentru care îmi cer scuze faţă de toţi cei care s-au simţit lezaţi", a declarat Mesterhazy. La 5 decembrie 2004 s-a desfăşurat controversatul referendum naţional în Ungaria, la care cetăţenii ţării vecine au fost chemaţi să-şi spună punctul de vedere cu privire la acordarea dublei cetăţenii etnicilor maghiari din diaspora. Aflat la guvernare, în acea vreme, cu liderul său, Gyurcsany Ferenc, în poziţia de premier, MSZP a dus o campanie împotriva acordării dublei cetăţenii, susţinând că un eventual aflux crescut al maghiarilor din ţările vecine ar crea probleme sociale majore Ungariei. În cele din urmă referendumul a fost invalidat datorită prezenţei extrem de scăzute la vot, iar maghiarii din Transilvania au trebuit să mai aştepte câţiva ani şi schimbarea de regim politic din ţara vecină pentru a obţine paşaport de Ungaria.

„MSZP s-a relaţionat la problemele maghiarilor din afara graniţelor în mod pragmatic, încercând să rezolve problemele. Trebuia, însă, să ne implicăm şi emoţional. Nu ne-am implicat în problema naţională şi am fost criticaţi pe bună dreptate. MSZP are acum o nouă conducere, tânără, cu o medie de vârstă de 36 de ani şi îşi reconsideră întreaga politică naţională pe baza a cinci principii: nu dorim să exportăm problemele politice ale Ungariei; vrem să menţinem relaţii egale faţă de toţi reprezentanţii legal aleşi ai comunităţilor maghiare de peste hotare, pentru că nu e menirea noastră să selectăm care sunt buni şi care nu; nu intervenim în principiile şi viaţa internă şi politică a comunităţilor maghiare de peste hotare; promovăm parteneriatul, Budapesta nu va dicta comunităţilor maghiare din afara graniţelor şi nu vom decide în privinţa acestor comunităţi înainte de a le consulta", a declarat Mesterhazy.

El a prezentat şi câteva dintre obiectivele programului politic al MSZP pentru diaspora maghiară adoptat ieri la Cluj. Printre acestea figurează relaţiile de bună vecinătate cu ţările cu comunităţi maghiare, elaborarea unei strategii pe termen lung pentru dezvoltarea comunităţii maghiare în bazinul carpatic, sprijinirea educaţiei, culturii, monumentelor istorice şi mijloacelor media maghiare din diaspora („Duna TV să redevină ce a fost de la început, televiziunea întregii comunităţi maghiare din bazinul carpatic", a spus Mesterhazy), reluarea organizării de şedinţe de guvern comune cu România, Ucraina, Serbia şi Slovacia şi schimbarea modului de funcţionare a fundaţiei Bethlen Gabor, cea care finanţează comunităţile maghiare din diaspora cu bani strânşi de la contribuabilii din Ungaria. „Acum se dau 5% din bani pe proiecte şi 95% se alocă prin decizii individuale. Vrem să inversăm acest raport, 95% din bani să meargă pe proiecte şi doar 5% să fie daţi prin decizii individuale", a explicat Mesterhazy.

 

Deşi a început cerându-şi scuze că MSZP s-a opus dublei cetăţenii, Mesterhazy a evitat să spună explicit dacă acum este de acord sau nu cu această măsură, în schimb a reluat proiectul alternativ susţinut atunci de Gyurcsany privind încurajarea maghiarilor din afara graniţelor Ungariei să rămână acolo unde s-au născut. „Sprijinirea supravieţuirii pe pământul natal şi păstrarea identităţii naţionale" este unul dintre obiectivele programului adoptat la Cluj. „În 1990, Guvernul Ungariei a decis să ajute minorităţile maghiare din afara graniţelor să supravieţuiască pe pământul natal. Acest lucru e valabil şi astăzi", a fost răspunsul lui Mesterhazy, când i s-a cerut opinia personală privind acordarea dublei cetăţenii.

Liderul MSZP nu a pierdut ocazia unui atac la adresa principalului său adversar politic, actualul premier al Ungariei, Orban Viktor. „Ar trebui păstrat principiul non-interferenţei şi non-intervenţiei în politica altui stat. Dar asta e răspunderea celorlalte partide din Ungaria, nu a noastră", a comentat Mesterhazy implicarea activă şi partizană a lui Orban în campania electorală din vară pentru suspendarea preşedintelui României.

 

 

Etichete
Comenteaza