Titus Corlăţean: Nu există nicio blocare a dosarelor în cazuri de corupţie

Titus Corlăţean: Nu există nicio blocare a dosarelor în cazuri de corupţie
Ministrul român al Justiţiei, Titus Corlăţean, respinge ipoteza conform căreia noul Guvern de centru-stânga ar intenţiona să "blocheze" justiţia sau să diminueze lupta împotriva corupţiei, în contextul în care recentele decizii au stârnit preocupări în străinătate, relatează AFP.

Într-un interviu acordat AFP prin email, Corlăţean a declarat că nu intenţionează să modifice procedurile de numire a procurorului-general şi a procurorului anticorupţie.

Reporter: "Justiţia a devenit o temă majoră în conflictul politic dintre coaliţia din care faceţi parte, USL, şi tabăra preşedintelui Traian Băsescu. Apreciaţi că justiţia este independentă în România?"

"Independenţa justiţiei este garantată prin Constituţie şi prin legea de funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii. Judecătorii sunt inamovibili. Există anchete ale procurorilor anticorupţie care au vizat şi care vizează actori din mediul politic, atât aflaţi la putere, cât şi în opoziţie. Există verdicte definitive de condamnare inclusiv pentru parlamentari ai opoziţiei, cât şi ai puterii. Acest lucru înseamnă că justiţia se îndreaptă rapid spre o independenţă totală. Justiţia nu face decât să aplice legea, în pofida presiunilor mediatice din jurul acestui subiect", a răspuns Corlăţean.

Reporter: "Există preocupări în Europa şi în Statele Unite în urma acţiunilor majorităţii parlamentare din ultimele zile, în special în legătură cu reducerea prerogativelor Curţii Constituţionale. Puteţi oferi garanţii că Ministerul Justiţiei şi Guvernul nu vor ataca justiţia şi nu vor limita atribuţiile instanţelor şi procurorilor?"

"În programul de guvernare, intenţionăm să continuăm măsurile de reformă în justiţie adoptate până acum de predecesorii noştri. Am reluat integral strategia anticorupţie a Guvernului precedent şi începem să o aplicăm. În privinţa Parchetului General şi Parchetului naţional anticorupţie, mandatele procurorilor care le conduc vor expira în câteva luni şi nu vor putea fi prelungite. Dar Ministerul Justiţiei nu intenţionează să modifice procedurile de numire. Vom păstra actualele proceduri de numire şi vom propune persoane care să răspundă unor criterii profesionale stricte", precizează Corlăţean.

"În privinţa Curţii Constituţionale, am revenit la situaţia care exista înainte de 2010, când nu se pronunţa asupra deciziilor Parlamentului. Componenţa Curţii nu s-a schimbat şi nu a existat nicio intervenţie privind durata mandatelor judecătorilor", adaugă ministrul Justiţiei.

Reporter: "Organizaţii pentru apărarea statului de drept şi preşedintele suspendat vă acuză că blocaţi dosare de corupţie prin instaurarea controlului asupra justiţiei. Ce răspundeţi?"

"Atunci când se ajunge la o campanie electorală pentru un referendum, există acuzaţii dintr-o parte şi din alta. Nu există nicio blocare a dosarelor. Justiţia îşi urmează cursul indiferent cine este la putere. Procedura de suspendare a preşedintelui a fost validată de Curtea Constituţională, în pofida acuzaţiilor opoziţiei şi a campaniei de dezinformare de pe plan internaţional", a încheiat Corlăţean.

Interviul a fost realizat de jurnalista France-Presse Isabelle Wesselingh.

 

Comenteaza