Un an de închisoare pentru un legumicultor german care a exploatat 44 de români în Franţa

Un an de închisoare pentru un legumicultor german care a exploatat 44 de români în Franţa
Justiţia franceză l-a condamnat astăzi la un an de închisoare pe proprietarul unei ferme de legume din Alsacia (est), judecat pentru că a exploatat 44 de culegători de căpşuni români în mai 2009, a anunţat avocatul acestuia, Gérard Cahn, relatează AFP.

Această pedeapsă decisă de Curtea de Apel din Colmar coincide cu cea hotărâtă de prima instanţă, în septembrie 2010.

Rolf Maier, în vârstă de 55 de ani, a fost condamnat la o amendă de 2.200 de euro ans, iar compania sa la 3.080 euros, mai puţin însă decât au solicitat Ministerul Public şi prima instanţă (13.200 şi 56.400 euro amendă).

Legumicultorul este urmărit pentru "muncă la negru" şi pentru că le-a propus angajaţilor săi români condiţii de găzduire neconforme cu reglementarea.

Salariaţii au fost recrutaţi de o companie poloneză, care îşi obţinea apoi plata pentru serviciile sale din partea lui Maier. "Angajatorul nu era clientul meu, prin urmare el nu poate fi urmărit", a pledat Cahn.

În opinia lui Jacky Wagner, al cărui sindicat CGT s-a constituit ca parte civilă, legumicultorul a atras muncitorii sezonieri români în Alsacia promiţându-le că le plăteşte "transportul, cazarea, asigurarea socială şi le oferă 50 de euro pe săptămână bani de buzunar". Dar la sfârşitul sejurului el a dedus toate aceste beneficii din salariile angajaţilor, astfel că unii au plecat "câştigând şase euro pe săptămână".

Potrivit altor estimări oferite în primă instanţă, muncitorii sezonieri câştigau cel mult 15-20 de euro pe zi.

 

Comenteaza