Un pub din Cluj, în topul celor mai speciale din lume

Un pub din Cluj, în topul celor mai speciale din lume
Localul clujean “Joben” se află într-un top 20 al barurilor şi restaurantelor cu cel mai inspirat design interior din lume. Poze din pub-ul decorat cu elemente din romanele lui H. G. Wells şi ale lui Jules Verne au ajuns pe site-urile de divertisment de peste ocean și în presa europeană.

Clasamentul a fost făcut de website-ul boredpanda.com care a inventariat 20 cele mai originale locații de acest gen din lume. Printre acestea se află și barul Bicicleta din București. Articolul a fost preluat și de site-ul american The Chive. Topul mai numără restaurante realizate în biserici părăsite, baruri decorate cu schelete umane sau localuri futuriste și minimaliste cu priveliște spre New York, Paris, Tokyo, Hong Kong sau Mumbai.

Joben Bistro a ajuns obiectiv turistic în rândul britanicilor. Localul este lăudat în cotidianul britanic „Daily Mail".

Inițial pubul a fost gândit în maniera industrial design, însă obiectele aparent insignifiante, abandonate, practic " junkuri", i-au făcut pe desifneri să își dea seama ce ar fi cu adevarat potrivit pentru acest spațiu: "Ludicul și-a făcut loc în imaginația noastră, îndemnându-ne să ne jucam cu obiectele, texturile și mai ales cu lumina ambientală. Astfel, încet am deviat spre steampunk, stilul care și-a pus amprenta asupra acestui loc, însuflețindu-l, făcând posibilă întoarcerea în timpuri fantastice".

Steampunk-ul este un subgen al științifico-fantasticului și ficțiunii speculative, care a devenit proeminent în anii 80-90 ai secolului trecut. Lucrările încadrate în acest subgen, modelează o lume imaginară care și-a însușit cu desăvârșire utilizarea mașinilor cu abur. Termenul este asociat cu cyberpunk, și adesea linia subiectului prezintă o istorie alternativă. Stilistic subgenul este plasat in epoca victoriană engleză, dominat de numeroase invenții asemănătoare cu cele descrise în romanele lui H. G. Wells și Jules Verne.

Citește mai multe despre conceptul pub-ului AICI.

Comenteaza