Un român s-a dus la bancă cu un teanc de bancnote arse și a primit altele noi. Cum se pot schimba banii deteriorați?

Un român s-a dus la bancă cu un teanc de bancnote arse și a primit altele noi. Cum se pot schimba banii deteriorați?
| Foto: Instagram / Banca Națională a României

Un teanc de bancnote arse, de 100 și 200 de lei, au fost aduse la o sucursală Băncii Naționale a României de către un român. Acesta a cerut să-i fie schimbate bancnotele arse cu altele noi. 

Întâmplarea a fost prezentată, în urmă cu câteva zile, de BNR pe rețelele de socializare, iar reprezentanții băncii au spus că persoana care a venit cu un teanc de bancnote arse a primit altele noi.

“Știți deja că înlocuim la ghișeele sucursalelor noastre bancnotele uzate sau deteriorate, dar v-ați întrebat până acum ce se întâmplă cu cele arse?

Zilele trecute, am primit solicitarea de a înlocui chiar un teanc de bancnote arse. În acest caz specific, operațiunea de preschimbare a putut fi realizată, întrucât bancnotele îndeplineau anumite criterii”, a scris BNR pe rețelele de socializare.

Care sunt condițiile pentru a putea schimba bancnote deteriorate la bancă?

Banca Națională a României asigură asigură înlocuirea la cerere, fără taxe şi comisioane, a bancnotelor şi monedelor românești, emise şi neretrase din circulaţie, care s-au uzat sau au devenit necorespunzătoare circulaţiei monetare.

  • Însemnele monetare prezentate se ramburseaza integral (100% din valoare), chiar daca acestea prezintă lipsuri, în limitele legale admise, dar numai în condiţiile în care acestea se pot identifica fără rezerve, prin elementele de identificare (seria și numărul);
  • Însemnele monetare cărora le lipseşte mai mult de 40% din suprafaţă sau care nu prezintă toate elementele de identificare nu se pot rambursa solicitantului;
  • Înlocuirea se efectuează fie prin prezentare la ghişeul special al uneia dintre sucursalele băncii, fie prin trimitere prin poştă.

De asemenea, leii vechi se pot preschimba pe termen nelimitat, fără taxe şi comisioane, potrivit BNR.  

Comenteaza