Ungaria nu vrea ca problema steagului secuiesc să fie ridicată la nivel european

Ungaria nu vrea ca problema steagului secuiesc să fie ridicată la nivel european
Ungaria vrea o rezolvare prin dialog a situaţiei care a evoluat după ce România a interzis folosirea steagului secuiesc pe clădirile publice, a declarat secretarul de stat din Ministerul ungar de Externe Zsolt Nemeth, afirmând că Budapesta nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european

Nemeth a declarat joi seara pentru postul public de televiziune m1 că a le permite minorităţilor să îşi folosească simbolurile fără restricţii este una dintre valorile de bază ale Europei, relatează MTI.

Ungaria nu vrea ca problema să fie ridicată la nivel european, a declarat Nemeth. "Situaţia a evoluat în Ţinutul Secuiesc şi este important să rămână acolo ... Ungaria nu vrea să o aducă în arena internaţională", a explicat el.

El a afirmat că este în interesul Ungariei să rezolve situaţia prin dialog cu România, mai degrabă decât ca tensiunile să escaladeze. "Lucrăm pentru reducerea acestei tensiuni", a adăugat el.

Miercuri, ministrul român de Externe Titus Corlăţean a ameninţat cu expulzarea ambasadorului Ungariei la Bucureşti Oszkar Fuzes după ce diplomatul şi-a exprimat sprijinul faţă de autonomia Ţinutul Secuiesc, exprimând şi ideea că ar susţine modificarea articolului 1 din Constituţia României. Ministrul român de Externe a protestat şi faţă de afirmaţiile lui Nemeth, care i-a cerut Guvernului român să renunţe la interdicţia privind steagul secuiesc şi să înceteze "agresiunea simbolică" împotriva minorităţii maghiare.

Ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, a discutat joi la telefon cu omologul său român, şi a declarat ulterior că Ungaria şi România vor continua cooperarea "ţinând cont de sensibilităţile celor două ţări, de dreptul natural al comunităţilor etnice, principiile europene şi standardele privind minorităţile etnice".

 

Comenteaza