Noua fabrică Farmec din Apahida, pe „masa” urbaniștilor clujeni. Cum arată, pe hârtie, proiectul de 40 mil. euro
- Scris de Sergiu Vlăgea
- 15 Ian 2025, 11:20
- Administraţie
- Ascultă știrea

Farmec Cluj își mută toată producția într-o nouă fabrică, în comuna Apahida, iar locația din municipiu va funcționa ca spațiu de birouri/clădire administrativă. Investiția este estimată la peste 40 de milioane de euro.
Proietul, aflat în fază avizării PUZ-ului, va fi prezentat, joi, 16 ianuarie 2025, în ședința Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (C.T.A.T.U) a județului Cluj.
SC FARMEC SA, proprietarul lotului situat in Loc. Dezmir, Com. Apahida, Str. Cantonului nr. 3-5 a solicitat elaborarea P.U.Z. pentru realizarea unui complex industrial, clădiri administrative și anexe. Suprafața totală a terenului este de 53.336 mp.
Potrivit documentației, terenul se situează în partea vestica a comunei Apahida, în localitatea Dezmir, pe str. Cantonului, cale de acces, prelungire a străzii Cantonului din Cluj Napoca. Suprafața terenului, având o înclinare pe direcția sud-nord reprezintă o incintă periferică de producție și depozitare a SC FARMEC SA unde se dorește relocarea activității principale de producție aflată în prezent într-o zonă semicentrală a orașului Cluj-Napoca.
Zona în studiu, în urma realizării prezentului PUZ îsi va păstra destinaţia de curti constructii – incintă industrial la care se vor alipi 2 subzone de teren arabil, provenite dintr-o alipire a mai multor loturi. Poziția privilegiată a incintei față de zonele locuibile ale localitatii Dezmir, respectiv apropierea de zona industrială a mun. Cluj-Napoca a dus la inițierea acestei documentații de urbanizare.
„Intenția SC FARMEC SA este de a dezvolta zona industrială existentă prin păstrarea parțială a coeficienților urbanistici ai UTR – IDe1 și IDp1 cum ar fi POT și CUT și extinderea regimului de înălțime de la S+P+E+M la S+P+5E și a înălțimii maxime de la 15 m la 25 m”, se mai arată în memoriul de prezentare.
Proiectul ce constă în amenajarea unui COMPLEX INDUSTRIAL FARMEC in Dezmir - Apahida va conține următoarele obiective/funcțiuni:
1.clădire administrativă - pavilion birouri – C1
2.hală depozitare produs finit – C2
3.deposit ambalaje – materie primă – C3
4.hală productie – C4
5.corp tehnic, vestiare, laboratoare – C5
6.secție decapanti / lacuri – C6
7.secție detartrant – C7
8.hală depozitare existent – C8
9.casă portar – C9
10.rezervoare – C10-C14
11.stație epurare – C15
12.case pompe – C16 - C17
13.bazin de retenție - C18
14.platforme rezervoare depozitare alcool C19 - C20
15.parcare supraterană
16.accese auto, alei pietonale și spații verzi
Farmec își mută toată producția în Apahida
Compania îşi propune relocarea întregii producţii în Dezmir, în aceeaşi locaţie, unitatea din Cluj-Napoca urmând să funcţioneze ca spaţiu de birouri (clădire administrativă). Investiţia este estimată la peste 40 milioane de euro. 16 milioane de euro urmează să fie alocați echipamentelor.
Construcţia noii unităţi este estimată să dureze aproximativ trei ani. Investiţia va genera creşterea capacităţii de producţie cu până la 100% şi crearea a în jur de 100 de noi locuri de muncă.
„Relocarea etapizată a producţiei în următorii ani în Apahida reprezintă o decizie istorică pentru Farmec şi, odată cu ea, preconizăm o evoluţie pozitivă a rezultatelor financiare. Noua investiţie va contribui la dezvoltarea economiei locale şi naţionale, la bunăstarea locuitorilor din zonă, la asigurarea unui mediu de lucru la cele mai înalte standarde pentru angajaţii noştri şi la creşterea sustenabilităţii, prin dotările pe care le vizăm. Având în vedere balanţa comercială puternic negativă în sectorul cosmeticelor, cauzată de importuri masive, şi valoarea adaugată pe care Farmec o aduce pentru economia şi brandul de ţară al României, suntem încrezători că vom avea sprijinul autorităţilor în demersul nostru de a susţine o creştere economică de durată a ţării", spunea Mircea Turdean, Director General Farmec, în 2023.
Fabrică „verde” - panouri solare și pompe de căldură
Investiţia are o importantă componentă verde, prin achiziţionarea şi instalarea de panouri fotovoltaice, folosirea pompelor de căldură şi a altor echipamente industriale cu consum scăzut de energie, precum şi prin sisteme moderne de colectare, tratare şi epurare a apei industriale şi menajere.
De asemenea, compania Farmec propune un model de producţie şi distribuţie cu accent pe economia circulară, contribuind semnificativ la reducerea cantităţii de energie folosită şi la reducerea, refolosirea şi reciclarea deşeurilor de ambalaje, se mai arată în comunicat.