Video O Directivă europeană ar putea da bătăi de cap industriei medicamentelor din România. Ce spune CEO-ul Terapia Cluj despre impactul acesteia

O Directivă europeană ar putea da bătăi de cap industriei medicamentelor din România. Ce spune CEO-ul Terapia Cluj despre impactul acesteia

O directivă europeană privind tratarea apelor urbane ar urma să afecteze grav industria medicamentelor prin taxe pe care statele ar trebui să le impună în acest sector. Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, a vorbit la ZIUA LIVE, despre impactul acesteia, în țara noastră, în cazul în care ar fi transpusă în lege.

Reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) au atras atenția că aplicarea acestei Directive în forma sa actuală ar fi un act de nedreptate flagrantă, care va duce la falimentarea industriei locale de medicamente, lăsând pacienții fără tratamentele de bază de care au nevoie zilnic. Totodată, ei au arătat că nu se poate ca această povară financiară să fie plasată exclusiv pe umerii industriei farmaceutice, fără a ține cont de realitățile economice.

Ar fi vorba, astfel, de costuri uriașe pe care fabricile din România nu le pot susține, într-un context deja extrem de reglementat și cu marje financiare foarte reduse. Consecința va fi dispariția unor medicamente esențiale de care depind milioane de români, au arătat aceștia.

Dragoș Damian, CEO-ul Terapia Cluj, a explicat, la ZIUA LIVE, care sunt pașii care vor fi urmați în perioada următoare în ce privește aplicarea acestei Directive.

„Deocamdată, Directiva este adoptată de către Uniunea Europeană, iar țările membre vor trebui să ia măsuri pentru transpunerea ei în legislație. Această directivă pleacă de la o greșeală enormă de calcul. I-a ieșit UE că fabricile de medicamente și de cosmetice sunt cei mai mari micropoluatori din Europa... complet fals, și aceste fabrici ar trebui să pună banii pe masă - ca acolo unde se află astfel de fabrici, apa să fie epurată pe cheltuiala lor.

E un calcul greșit, s-a explicat acest lucur, UE nu a înțeles acest lucru, rămâne ca țările să găsească o formulă care să regândească transpunerea în legislație. România clar nu se va opune adoptării, există riscul ca noi să trebuiască să plătim”, a declarat Dragoș Damian.

Directiva Europeană privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD) a fost adoptată în contextul Pactului Verde European (Green Deal) și introduce schema de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (EPR).

Comenteaza