Pe acest zid a fost scris imediat după război: "Până aici democraţia, de aici Mănăştur!"

Pe acest zid a fost scris imediat după război: "Până aici democraţia, de aici Mănăştur!"
| Foto: sursa - Clujul și clujenii

O fotografie din anul 1951 postată de Clujul și clujenii pe grupul Amintiri din Vechiul Cluj, făcută în faţa Institutului Agronomic din Cluj, în prezent Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, le-a amintit clujenilor de un slogan celebru. 

Poza de la Agronomie le-a amintit clujenilor de "graniţa" celul mai mare cartier al Clujului, Mănăşturul.  

Așezarea „Mănăștur” a început să fie construită în secolul al IX-lea, în zona ridicăturii de pământ pe care în secolul al XI-lea s-a ridicat mănăstirea benedictină. Potrivit cărţilor de istorie, Mănășturul a fost atestat documentar încă din anul 1063. În perioada colonizării germane a  Clujului, în Mănăștur a început să se formeze un grup de țărani liberi care deserveau mănăstirea benedictină. Cu trecerea timpului, alături de aceştia s-au adunat şi mulți români, care însă, potrivit legilor acelor vremuri, nu aveau drept de a se așeza în cetatea Clujului, scrie cluju.ro

Mănăşturul a fost, până în 1895, o localitate distinctă, cu o istorie lungă şi plină de momente importante. În timpul administrației maghiare din anii 1940-1944 Mănășturul s-a aflat la o distanță de 1km de frontiera cu Regatul Român, situată pe Dealul Feleacului, între Mănăștur și Feleac. Ca buni cunoscători ai locului, unii dintre mănăștureni s-au ocupat în perioada respectivă cu acțiuni de contrabandă și de trafic de persoane, în urma cărora au fost salvate viețile unor evrei.

În 1946 satul a sprijinit, alături de satele Someșeni și Florești, greva studenților din Cluj. Mănșturul a fost unul dintre principalele puncte de rezistență împotriva instaurării comunismului în zonă. În perioada de început al comunismului satul era cunoscut pentru că la intrare (aproximativ în zona din fața fabricii de bere) sătenii au menținut o pancartă pe care scria cu litere mari: „PÂNĂ AICI DEMOCRAȚIA, DE AICI MĂNĂȘTUR!” „Democrația” se referea la "democrația populară", în fapt dictatura instalată de comuniști.

În perioada 1965-1985 casele au fost demolate, iar pe teritoriul satului a fost dezvoltat actualul cartier. Blocurile construite aici au reprezentat locuințe funcționale pentru muncitorii de la Combinatul de Utilaj Greu. Pentru popularea sa au fost aduși oameni de la sate din întregul județ.

Comenteaza